Хляб, сол и омраза

Стоян Николов - Торлака Последна промяна на 14 октомври 2013 в 09:57 16318 125

Бежанци
Бежанци

 

През последните няколко седмици просто гледам и не мога да повярвам на ушите си, както казва един наш всеизвестен и всестранно надарен професор.

Толкова помия и омраза се изля по отношение на сирийските бежанци, че се чудя дали живея в европейска страна през XXI век от Новата ера или в Асирия, примерно около хилядолетие преди Христа. Тези изтормозени, стреляни, бити, гонени, загубили близки и преживели най-страшното нещо, измислено от човечеството, войната, хора, сякаш автоматично се превърнаха в извинението на управляващите за всички затруднения на страната, а за нас редовите българи, в удобен отдушник на натрупания в сърцата и душите ни десетилетен гняв.

Погледнато по този начин, поведението ни изглежда нормално и разбираемо. Ние си имаме световна финансова и икономическа криза. Горди притежатели сме на най-ниския стандарт на живот в ЕС. Намира ни се и клика от политически лица, които все се бият в гърдите колко са велики и сочат другия за виновник. Тази клика ни замерва с нелепи фрази и откровени наглости, ама ние си знаем, че нямаме избор и която и партия да предпочетем, все ще сме изтеглили късата клечка. А, да не забравяме и невменяемото правителство, което ни ръководи, въпреки че си съдрахме гърлата да му повтаряме, че искаме да се маха. Та, да, разбираемо е да сме понасъбрали омраза, безсилие и да й търсим отдушник в някой, който е още по-окаян и от нас.

И политиците ни са в кофти положение. Макар и с някакво нищожно количество периферни неврони, те осъзнават, че досегашното статукво се пропуква бавно, но сигурно и необратимо. Че на хората им е дошло до гуша и вече не ядат доматите с колците. Че времето им си отива. И търсят ли търсят кого да изкарат виновен за десетилетните си безчинства. Или поне да отклонят вниманието от кощунствената си продажност и държавническа импотентност. И, тъй като номерът с „кой не скача е червен” и „сини боклуци” май вече се изтърка, сирийците се появиха на южната ни граница в точния момент, за да се изклинчи вниманието на българите от огромните, крещящите проблеми, които трябва да преодолеем, за да заживеем поне малко като белите хора. Не, че съм расист, така е думата.

Та, разбирам основанията, но то основания за омраза и отхвърляне на слабия винаги има. Що се отнася до доводите, те са просто смешни. Можело да са талибани. Ами, като нямахме талибани у нас, чухте ли за разкрито поръчково убийство? А и самият страх от ислямски фундаменталисти в редиците на бежанците е ужасно нелеп. Та те (териристите) могат да влязат в България по хиляда начина (спомнете си атентата от „Сарафово”), ще му мислим за бежанците... Пък и властите ни поставят сирийците да живеят в такива условия, че, дори и талибани да са, сигурно предпочитат да получат ефективна присъда и да влязат в някой затвор...

Здравната каса щяла да плаща за ваксините на сирийските деца. Нима не разбрахме, че Здравната каса е разграден двор и от нея ежегодно биват изсмуквани стотици милиони лева, независимо дали ще се дадат няколко хиляди повече или по-малко за ваксини. Наличието или липсата на сирийски бежанци по никакъв начин не влияе на общата картина, чиито краски могат да се променят единствено с радикални „ремонти” на законодателството.

Откровените глупости, че хората се страхували от увеличаване на престъпността изобщо няма какво да се коментират. Нито пък помпозните декларации на ВМРО и все още намиращия се в алкохолна абстиненция след тежката и ползотворна работа из брюкселските ресторанти Волен Сидеров.

Не разбирам обаче друго. Как така същите тези хора, които се бием в гърдите, че Иван Асен II пуснал всички обикновени войници на Теодор Комнин след битката при Клокотница през 1230 година; че сме спасили българските евреи (само преди няколко месеца го отбелязахме разточително); че сме прочути по целия свят с гостоприемството си; как така ние, при една реална ситуация, в която можем да покажем съпричастността си към страданията на хора, чието физическо оцеляване е поставено на карта, се надпреварваме да демонстрираме омраза, отчуждение и първична злоба? Та нали именно човечността разграничава хората от животните? Заради това и е наречена така...

Оскотяхме ли? Как така една държава, членка на Европейския съюз, не може да помогне на седем хиляди сирийски бежанци, без това да е повод за масова психоза? Как министри, кметове и шефове на агенции се надпреварват да си късат дрехите от огромния проблем с бежанците? Ами, ако стане някое силно земетресение и десетки хиляди българи останат без покрив над главите? Като в Хаити ли ще се получи? Да? Изобщо, ситуацията с бежанците идва да ни посочи няколко неудобни истини, които нито ние, нито Европейският съюз искаме да си признаем.

На първо място нашата толерантност е чисто и просто един мит, валиден за не толкова близкото минало, и то донякъде. Да, отделни българи са склонни с готовност да подадат ръка на хора в беда, но това по никакъв начин не важи за обществото ни като цяло. Ние сме притворени, озлобени, първосигналната ни реакция е да се спасяваме поединично, без да се замислим ще стъпим на главата на някого, за да се измъкнем от блатото... За съжаление, това е доминиращият модел на съвременния българин и трябва да спрем да се самозаблуждаваме. Защото, ако осъзнаем истината, може и да направим нещо за решаване на проблема. А състояния, граничещи с ксенофобия, определено са проблем в реалностите на XXI век.

Държавата ни е такава само на думи. Трябва да се благодарим единствено на природата и стечението на обстоятелствата, че не сме били жертва на големи бедствия или социални конфликти. Правителството е тотално неспособно да се справи с каквито и да било чрезвичайни обстоятелства. Това лъсна и при наводнението в село Бисер, и при земетресението в Пернишко, но сега вече изкристализира с пълна сила. Системата у нас е изградена на принципи от Средновековието – основната й цел е да принуждава, да изсмуква колкото се може по-голяма част от приходите на населението и да го държи в подчинение, а не да гарантира социални и цивилизационни придобивки. Сиреч, народът е оставен на самоопазване. Какво да говорим за някакви изтерзани и уязвими бежанци, пресекли границата само с дрехите на гърба си?

Северно- и западноевропейските държави създават все по-задълбочаваща се пропаст между себе си и „сестрите” им от Юга и Изтока. Като че ли основната им цел не е ЕС да се превърне в едно голямо семейство, а само да се възползват от липсата на митнически такси, новите пазари, евтината работна ръка и ниските цени на алкохола ни, които уж така яростно анатемосват. Икономическите проблеми и трудностите с бежанците в Гърция, Италия и България упорито се неглижират и пренебрегват. И Барозу получи съвсем справедливо посрещане на остров Лампедуза.

Ако ние не сме преди всичко хора към изпадналите в беда и бягащите от ужасите на войната; ако държавата ни не вдъхва респект и не е майка за народа си и не може да помогне на седем хиляди човешки същества, лишени от алтернатива; ако Европейският съюз не може да реагира адекватно на форсмажорни обстоятелства и да подкрепи страните, които членуват в него... За какви традиционни ценности говорим? За каква държавност? За каква европейска солидарност? Пепел и плява. Тоест, притвореност, цинизъм, егоизъм и лицемерие...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2013 в 20:23

Мая, напълно те подкрепям. Сега постепенно си отива поколението на моите родители (70-80 годишните хора), които са последните българи, носещи чертите, с които всеки се "гордее", но всъщност не притежава. Това са хората, за които честността, добротата и съчувствието към ближния не е политически лозунг. Както ти казваш, това е малката част от живеещите на нашата земя.
Жалко, но трябва да намерим сила да го признаем, и още повече сила, да го преодолеем!

19.10 2013 в 19:13

Емоционален анализ!
Но!
Когато говорим не за ГОСТОПРИЕМСТВОТО на Българската нация
а за ОПАСНОСТТА за Българката нация,
трябва да ИЗТРЕЗНЕЕМ!
България няма възможност да приеме повече от 5000 бежанци!
Бежанци, които са си взели парите,
а са "забравили" документите,
не са БЕЖАНЦИ!
Бежанците трябва да минават през КПП-та,
а не по кози пътеки през Зелена граница!
И т.н.

16.10 2013 в 08:06

Аз също ще си позволя да не се съглася с долното мнение на Професор Балкански, но под него няма бутон за отговор, затова си отговарям сама. Тъй като живея на самата граница, откъдето влиза цялата вълна бежанци през Средиземно море в Европа, при това не от 2 месеца, а от много години, мога да кажа, че въпросът е предъвкван, премислян и решен. Един сириец, както и един еритреец, сомалиец и т.н. може да поиска статус на бежанец във всяка точка на света, до която се добере, като декларира, че това място смята за безопасно.

15.10 2013 в 23:25

Правилно! На чужд гръб и 100 тояги са малко.

15.10 2013 в 23:23

Не разбирам защо се продъжава с нелепите сравнения с арменците. Първо, те са бягали от същия турски ятаган, който е убивал българите 5 в. Второ,те са христянии и техните ценности по никакъв начин не се "блъскат" с нашите, не искат джамии, забрадки, да наричат христяните гяури (апропо,случи ми се веднъж в Момчилград преди 10 г от продавач в магазин). Трето, това са мирни хора, трудолюбиви, не знам в Европа да създават проблеми и да ги гонят (защо не реагираме така негативно към тях или китайците?), доказали са се през вековете. Не са ревали за статут, а парите им в чужди банки и това къде са били настанени,нали? Разликте са многобройни и неслучайно ЕС не иска тези имигранти,а Австрия иска християните само. ЕС по-умни ли са,по-малко цивилизовани ли са от нас, по-гоеми фаяисти ли са?

15.10 2013 в 21:05

Хайде да започнем от начало!!!Хубаво бил писал Торлака...вярно ,хубаво пише...грамотно!!! Сега да се върнем на темата "бежанци"!!! това са фактите! Тука са,но има едно голямо НО,НЯКОЙ КАКТО ВИНАГИ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА!!! Защо границата е "разградена",къде са прословутите кохезионни фондове за такива ситуации ,точно във София ли трябваше да се докарат 60% от тях!!!Разбирам ,че Фандъкова извлича политически дивиденти от това(нагнетява и без друго сложната обстановка)Пример в Турция са 100 хил,но са в лагери до границата(палаткови)!Относно морално ли е нашето отношение към тях! Бих цитирал Кристалина Георгиева която каза ,че ще ни "оправят"демографското положение!!!БЕЗ ДА СТАВАМ ЦИНИЧЕН ,НО ТОВА МОГА ДА ГО ОПРЕДЕЛЯ САМО КАТО "МОЗЪЧНА ПРЪДНЯ"!!!!Всеки носи отговорност преди всичко пред себе си и пред собственият си морал!!! Лично аз съм СТРОГО ПРОТИВ приемането на "бежанци"на територията на България!!!(или поне не в това количество)!!!..и за да са "бежанци"трябва да преминат границата на обозначените за това пунктове,иначе по закон са нарушители и подлежат на затвор!!!Да помага ли сме на евреи,помагали сме на много хора ,но простете наглостта на въпроса ми ,кой ще помогне на НАС,НА НАШИТЕ ДЕЦА,КОЛКО СТРУВА ЕДИН ПЕНСИОНЕР,ЕДИН СИРАК,ЕДИН БОЛЕН???....Защо турците които въпреки ,че са мюсюлмани не им помагат???(то и на Мохамед когато е бягал от Мека в Медина пак християни са му помогнали)Въпреки всичко това са хора които бягат от Асад!(между другото само половината са сирийци ,останалите са всякакви,афганистанци,иракчани,либийци и тн....)все пак това са хора до вчера държали оръжие в ръце,кой може да ми гарантира,че няма да хванат оръжие и тука за "свещен джихад"!!!Торлака ли?И те не са като нашите мюсюлмани,не го забравяйте!!! Кристалина като иска да оправи демографският прираст,да помогне примерно на банатските,молдовските и тн...българи да се върнат в историческата си родина,а не да заселваме тука чужди на нас като култура и разбирания общности!!! Ние се провалихме с интеграцията на ромите,кой може да ми гарантира ,че ще интегрираме сирийците???Лично аз не бих рискувал!!!

15.10 2013 в 18:20

Хубав текст. На мен, обаче, ми е тъжно и за хората, които толкова се плашат от бежанци и от всички останали малко-с-малко различни от тях. Та тези уплашени хора трябва да живеят със собствената си омраза 24/7. Това съжителство сигурно изпива всички жизнени сокове - мога само да предполагам, че с толкова омраза човек се чувства изморен и отегчен през цялото време.

15.10 2013 в 17:27

Ами теб кой те е назначил да си навираш коментарите навред, бе - точно теб трябва да те изритат от тука, и то съвсем скоро.

15.10 2013 в 17:22

А, таман, разпозна се, без да те посочвам ... :)

15.10 2013 в 15:41

Ама как бе момче, как да им го дадем статута? Че нали 99% от тях са преминали границата без документ? Как да установим who is who? Капиш? Да оставим настрана всичко останало като например факта, че от "пристигналите бежанци" през турската граница за последните 150дни само 64% са сирийци. Вся остальная сволоч е от африка, малко аганистанци и 1-2 пакита. Тях къде да ги гуднем? Или който прекрачи браздата, завърти се 3 пъти и се поклони с думите "Мархаба комшу!" веднага да му даваме статутя!