Гневът към HelpKarma трябва да се насочи към тези, които затриха фонда за лечение на деца

Мария Черешева 06 ноември 2020 в 13:16 9385 6

 "Силно се надявам оправданият гняв към фондация HelpKarma Fundraising да се насочи към тези, благодарение на които това е възможно, а именно българските институции. Тези, които затриха Фонда за лечение на деца в чужбина и реално не помагат и на тези, нуждаещи се от лечение в България. Тези, които оставиха спасяването на човешки животи да се случва на пазарен принцип."

Това написа във фейсбук профила си Мария Черешева, която е радиоводещ, един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти-България и активист. Публикуваме с нейното съгласие целият ѝ коментар, който е базиран и на личен опит: 

"Ще го илюстрирам. Аз съм организирала кампания в помощ на дете чрез платформата. Семейството на детето се нуждаеше от пари, за да може изобщо да го лекува в България. Да пътува до София, където единствено той можеше да се лекува, да плаща лекарства, изследвания и хотели. Първоначално събирах пари на моята сметка от приятели, но това нямаше как да продължи от гледна точка на отчетност. И започнах да търся начини това да стане по-организирано. И познайте какво, нямаше друг начин. DMS кампаниите бяха невъзможен вариант, защото нямат тази гъвкавост. А пазарът, издигнат в култ в нашия изкривен постсоц капитализъм, предлага именно това - гъвкавост. Знаех ли, че платформата удържа от средствата за оперативна дейност - знаех. Реално това е упоменато в условията при организиране на кампании. Разбира се, изобщо не съм предполагала, че заплатите на служителите може да са толкова високи. Но не бих казала и че съм изненадана. Вижте заплатите на шефовете на Amnesty International, Human Rights Watch и всички международни организации, работещи на корпоративен принцип, който тук се продава като висше постижение на развития свят, и тогава пак ще си говорим.

Но да се върнем към Хелп Карма. Парите за детето се събраха за дни. Семейството получи спокойствие и ресурси да води тежка битка. Която проведе успешно. Екипът на фондацията, който се занимаваше с кампанията, беше изключително бърз и разбиращ, и помогна много. Длъжна съм съм да го кажа. Това явно струва скъпо. Лошият вкус в устата е налице. Но днес детето е живо и здраво. Имаше ли друг начин да се помогне в този частен случай? Нямаше.

Това, за което се моля, е грозната истина да помогне за преосмисляне на това какво имаме, като държава и като възможности за дарителство. Защото, опасявам се, разочарованието в случая ще е за сметка на най-нуждаещите се."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

6

wreathbro

11.11 2020 в 14:35

Явно пак целта е на Вуте да му е зле.

12422

5

biol

09.11 2020 в 10:44

А защо гнева да не е към тези който ги създадоха

Румен Радев обикаляше телевизиите и събираше пари за тези мошеници , Те плащаха концерти на протестерите

https://pik.bg/f/gallery/396/c919d824a9b333bd6f14e4a062bb88f7.jpg

1894

4

Sashkavas

08.11 2020 в 10:17

Ясно платформата макар и леко корумпирана си е супер а виновен е Боко ...

3232

3

tarabata

07.11 2020 в 17:19

А дали ще прави някой алтернативна платформа не е работа на този и онзи! И не е зле кухите си остроумия да си ги пазят за себе си, някои индивиди!

3232

2

tarabata

07.11 2020 в 17:18

Права е жената, но това не пречи каскета (ако може де(тоест ако знае какви))да повдигне обвинения на този с очилцата.

10372

1

elbarbudo

06.11 2020 в 22:06

ама какво ви пречи да направите алтернативна платформа и да работите без пари?
 
X

Подкастът на OFFNews