Г-н Борисов, медиите не са там, за да Ви е комфортно!

Татяна Кристи Последна промяна на 10 май 2016 в 14:25 39250 21

Татяна Кристи
Татяна Кристи

Г-н премиер, нека да си поговорим по повод Вашето държане с медиите. Тъй като аз не съм представител на нито една медия в България и съм американски журналист (учил журналистика в САЩ, работил за американски медии и бил собственик на такава в САЩ) няма как да ме обвините, че някой ми дава „опорни точки“ в България.

Нека да Ви кажа едно нещо, за да Ви предпазя от бъдещи грешки, докато все още сте някакъв фактор в българската политика: Медиите в демократичните общества са отделна власт – те не служат на никого, а когато прокарват някакви конкретни идеи – леви, десни, либерални, консервативни, религиозни, и т.н. – те официално го обявяват в „предмета си на дейност“ така че всички да знаят кой стои зад тях, кой е собственикът и откъде идва финансирането им. Това официално се афишира пред публиката.

Може би никой от Вашите пиари или съветници не ви е казал, че държането ви с журналистите е отвратително, но приемете от мен един безплатен съвет – НИКОЙ политик в западна демократична държава не би си позволил да се държи с журналисти както вие си позволявате! А ако би посмял, би бил принуден веднага да си подаде оставката.

Медиите не са там, за да Ви е комфортно! (освен, разбира се, придворните, които ползвате за лични гримьори). Но нека да не говорим за тях. Говорим за малкото качествени журналисти в България, които въпреки всички пречки, се опитват да държат сметка на политици и на Вас включително. Това им е работа! Те не са Ви клакьори, те не са там, за да ви е приятно. Напротив! Те са там, за да Ви изпотяват и за да ви държат сметка. Те са посредникът между гражданите и Вас – политическата класа—която години наред показва много слаби резултати по държавност, върховенство на закона и защита на изконните демократични ценности.

Вашата роля не е да нравоучителствате какви въпроси да Ви се задават, Вашата роля не е да им се карате. Вие имате само два избора – първи - да им отговорите и втори - да не им отговоряте на въпросите – с всички произтичащи от това последствия. Не е Ваша работа да им се бъркате в работата! Нито е Ваша работа да им казвате какво трябва да Ви питат.

С широко отворени очи и зяпнала уста Ви слушах речитатива в село Ябланово към журналиста задал въпрос за Изборния кодекс и искам да Ви уверя, че възрастта на кметовете в региона или асфалтираните пътища до село Ябланово нямат абсолютно НИКАКВО значение за бъдещето на нацията на фона на недемократичните закони, които се приемат в парламента, зад които заставате и Вие и Вашата партия.

Изборният закон в България е най-горещата новина в страната в момента. Той е и във фокуса на международната преса. От това как е направен, зависи дали в България ще има честни избори и дали на всички граждани ще им бъдат гарантирани конституционните им права. Въпросът на журналиста към Вас беше повече от резонен. А държането Ви с пресата беше скандално, достойно само за политици от едни Задунайски губерни (и тук не говоря за Румъния).

Дали Ви харесват медиите или не, Вие сте длъжен да се съобразявате с тях, защото Вие, както и всички останали политици в България, сте просто един временен наемен работник. Нито повече нито по-малко. Избийте си от главата всякакви мании за величие, за недосегаемост, за привилигированост или специалност. Вие сте временен служител на народа. И може да бъдете сигурен, че ако продължавате с арогантното си поведение спрямо журналистите, ще дойде момент, в който те ще почнат да напускат демонстративно пресконференции и интервюта с Вас и това моментално ще лъсне в световните медии и после ще се чудите какви опорни точки да измисляте пред евро-атлантическите си партньори.

И запомнете, светът не се върти около Вас, а се върти около суверена, чието продължително присъствие на жълтите павета през последните години съвсем не е случайно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

21

Павел Чипо

22.08 2019 в 22:52

Татяна, съгласен съм с теб, ама донякъде.
Не мисля че журналистите са само безотговорни питачи. За съжаление в България, като че ли повечето са такива. Извинявай, ама когато някой нарече българския народ "80% дебели" и от тове не последва нищо в медиите. Какво да си мисля за българските журналисти? Какво да си мисля за раздухването на "апартаментгейт" - произлязло от чиста проба стъкмистика!

12025

17

Юлия

11.05 2016 в 11:10

Много добре казано! Една медия пълна с такива независими журналисти, които да не дават покой на "милите" политици трябва на България.

12033

15

Харамия БГ

11.05 2016 в 08:44

Най-после някой да каже на глас, че краля е гол!
Аз бих добавил - освен гол е и много тъп!
Браво на автора!

77928

14

El Commandante

11.05 2016 в 08:33

"А потом добавил, указав на дверь: "Не интересно, значит – пожалуйста"...""

Cool!

13214

13

XR4

11.05 2016 в 00:37

до:Чичо ви

Верно бе , да го е... :)))

"На совместном заседании президиума Госсовета и Совета безопасности Владимир Путин рассказывал о...

Когда президент объяснил, что......он внезапно заметил, что министр здравоохранения переговаривается с соседом.

Как сообщил корреспондент НТВ, Путин, обведя пристальным взглядом всех собравшихся, "раз восемь постучал по микрофону", а затем сказал, показывая пальцем себе в глаза: "Сюда нужно смотреть и слушать, что я говорю". А потом добавил, указав на дверь: "Не интересно, значит – пожалуйста"..."

получаваш две бири за наблюдателност!