Ако като нация имаме останала капчица доблест и акъл, ще кръстим НХА на Кристо

Калоян Константинов 08 юни 2020 в 14:06 10453 9

Снимка Pascal Perich/next.liberation.fr

Христо Явашев-Кристо.

С кончината на Христо Явашев си отиде едно от малкото световноизвестни имена и със сигурност най-значимият в историята на изобразителното изкуство българин.

За някои хора може би неразбираем, за други странен – за стотици милиони гениален. Славата на Кристо не беше плод на пазарни манипулации, каквито са масови в арт средите. Той продаваше своите творби самостоятелно и независимо от всички. Дотам, че икономическият му модел се изучава в Харвард.

Нито пък беше измислица на критици парвенюта, които се чудят как да си оправдаят заплатите и да са интересни. Той прекрояваше географията и използваше за платно планински вериги и езера.

Талантът му трудно можеше да бъде разбран по снимки и преразкази. Все едно някой да ви обяснява на теория картините на Винсент ван Гог или да гледате вулкана Фуджи на снимка. Затова критиката към него и изкуството му идваше предимно от хора, които не са били там, за да го видят, докоснат и почувстват.

Да ходят по вода и да изпитат паралелната реалност на чистия релеф, на реките и планините от цветове.

Кристо беше феномен, какъвто се ражда веднъж на поколение. И ние сме имали късмета той да се роди в България. Но не и да принадлежи на нея. Няма как артист и личност от световна величина да остане затворен в рамките на една малка държава. Или ще е наш. Или ще е на всички. Или ще е велик. Или ще е малък.

Що за провинциално мислене би отрекло Кристо и неговото дело – приети по целия цивилизован свят – „Защото избяга от България“. „Защото никога не се завърна тук“. „Защото не е достатъчно българин!“

А нима някой артист, спортист или учен остана да живее в България и постигна нещо повече от местна популярност? Нима покори света от пиедестала на комунистическите наследници и помпозните бездарници, окупирали българските научни, културни и спортни среди?

Нима Асен Пейков, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева, Джон Атанасов, Димитър Бербатов, Калоян Махлянов, Райна Кабаиванска, Васко Василев и редица други не са постигнали своите най-големи успехи именно зад граница? Защо тях ги обичаме, а Кристо отричаме?

Това не е обида към огромния брой надарени българи, решили да се развиват в родината си. Това е констатация на факта, че в България няма подходящата културна, научна и спортна среда, която да развива талантите ни.

Защото държавниците, мениджърите и чичко-паричковците у нас в своето болшинство са некадърни, алчни и прости. А обществото не изостава много зад тях.

Една птичка пролет не прави. Един артист култура не прави.

Колко надарени деца и младежи бяха опропастени от нас. От всички нас. Ние си избрахме, - или решихме да се въздържим от гласуване, измивайки си ръцете като Пилат Понтийски - тези профани в парламента.

Ние мързелуваме и пощипкваме бюджетчета, бонусчета, продажбички и субсидийки в министерствата, университетите, галериите, промоутърските агенции, медиите и бизнесите, без да правим нищо смислено.

Хайде, хайде, много добре знаете за какво говоря. Признайте го пред себе си поне, никой няма да чуе предателския глас в главата ви.

И в тази среда вините Кристо, че не е искал да се върне? В средата, която доскоро беше контролирана от същите комунисти, заради които някога е избягал, и чиито духовни наследници поеха юздите на културата ни?

Ако като нация, политическа класа и културен елит имаме поне малко доблест и акъл – ще си посипем главите с пепел и ще приемем Христо Явашев – Кристо след смъртта му като сетен знак на почит и признание.

Не говоря за министерска реч, паметна плоча или дори статуя, които ще бъдат забравени или най-много ще се превърнат в местен градски ориентир. „Среща в пет при Кристо...“ Неговото име трябва да вдъхновява с творчеството му, да напомня за личността му и да докаже, че чистият талант рано или късно триумфира.

Затова аз и стотици други души призоваваме Националната художествена академия – мястото, където Кристо е получил своето образование – да носи и неговото име. За да знаят младите български творци откъде са тръгнали и докъде могат да стигнат.

Всички е възможно с малко талант, много труд и правилната обществена среда.

П.П. Включете се в подписката за преименуването на НХА в памет на Христо Явашев-Кристо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

9

elbarbudo

08.06 2020 в 18:42

При положение, че човекът не искаше да има нищо общо с България, не е ли твърде байганювски ляво-либералния напън да кръщаваме това-онова в България на негово име?

11769

8

Dafack

08.06 2020 в 17:55

Не че нещо, но Кристо един път не се оприличи на българин. Явно човекът си е напатил и доста гняв си е притаил. Но колкото и скъпи и грандиозни да са му творбите... аз не разбирам от изкуство и не ми харесват, но все пак... колкото и "голям" да е, не може да се качи на малкото пръстче на Димитър Маринов! Малък актьор, но с огромно сърце. Развя трибагреника на Оскарите. Малък символ, но с голям характер! А какво развя Кристо?!? Какво каза някога за България?

3232

7

tarabata

08.06 2020 в 17:32

Мда "...е американски скулптор, художник и авангардист от български произход..." и ние ще кръстим НХА на негово име?! ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
Да кръстят нЕкоя крайна улица в Габрово на негово име! Не че и за Габрово е направил нещо.

25665

6

Victimized

08.06 2020 в 17:02

"Един слеп, присъствали ли сте на изложба на Кристо на негови картини и скици? Ако не сте, потърсете, в Офнюз са пускани снимки от негови изложби - там се вижда какво продава за стотици хиляди. Да се съди за твореца по неговите студентски творби е необосновано, нима не е претърпял развитие после? За мен лично нещата, които продаваше, бяха изключителни."

Буквално с твоя коментар се аргументира, че НХА не е допринесла с нищо за късната му кариера, в този ред на мисли това е много глупава идея.
Кръстете галерия за модерно изкуство или нещо подобно, но НХА.....

12054

5

Калоян

08.06 2020 в 15:45

Един слеп, присъствали ли сте на изложба на Кристо на негови картини и скици? Ако не сте, потърсете, в Офнюз са пускани снимки от негови изложби - там се вижда какво продава за стотици хиляди. Да се съди за твореца по неговите студентски творби е необосновано, нима не е претърпял развитие после? За мен лично нещата, които продаваше, бяха изключителни.

12078

4

edin slep

08.06 2020 в 15:09

Ще бъде чудесен маркетингов ход. Иначе ви призовавам да идете в художествената галерия на академията. Там има изложени няколко рисунки на Христо Явашев от студентските му години.

Като художник този човек е трагичен. Да, гений на продаването на околното пространство. Не случайно с екипът му наричат "картини" снимките, които правят на инсталациите си. И ги продавали за 250 хиляди, 500 хиляди, 1.5 милиона ... Трябва да си гений наистина, за да може да продадеш снимка от въздуха на някаква инсталация за милион и нещо. Шапка долу.

И друго, интересно ми е как той би реагирал на такава идея, сигурно (още си е цял човека) ще се обърне в гроба. Той ненавиждаше страната.

Силви Вертан е друго, тя дойде, изнасяше концерти, пя облаче ле бяло. Явашев не искаш е и да стъпи тук. Та той ни плюе, а ние си наричаме художествената академия на него.

11300

3

yoghurt

08.06 2020 в 14:52

Хм, Кристо се е отрекъл от соц-диктатурата, която за една паница леща и едното евтино море ни накара да се продадем като Българи, да предадем Македония, да превърнем дуржавата в мащеха, да изчегъртаме малкото пстснало ни родолюбие и да го превърнем в пошли лозунги, които да извиняват краденето от държавата и шуробаджанащината, която съсипа кадърните хора в институциите и на тяхно място насади ‘калинки”. Първите, истински, БДС калинки са тъкмо оттогава. Не знам дали една институция може да се кръсти на Кристо, но мълчанието на българските институции е оглушително, пред статиите на френския и немския президенти... Кога ще се научим да уважаваме онези, които са постигнали нещо...

4040

2

jovo

08.06 2020 в 14:42

Много умно, няма що. Ще си кръстиш академията на някой, който се е отрекъл от рода и родината си, даже се е прекръстил за да не го заподозрят. Този човек няма никакъв принос към България.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

08.06 2020 в 14:38

Странно...
Ти да видиш, защо досега Владимир Димитров - Майстора не е бил достоен да бъде име на НХА..
Щото не е учил в нея..
За даскалите-рисувачи в нея явно няма значение, че по неговото време и НХА я е нямало..

П.П. - и що ли в Харвард не изучават художествения му талант, а "икономическия" му? Щото в НХА се е учил да рисува, а като художник с опаковането и дизайна го е развила Жан-Клод.