Собственикът на изгорелия автобус: Нямаше туби с гориво, а с вода

Когато разбрал за кървавия инцидент, Беким Хаджиу взел такси и се върнал, за да се убеди със собствените си очи

OFFNews 29 ноември 2021 в 19:26 3894 0

Снимка БТА

Собственикът на фирмата "Беса Транс", чийто автобус катастрофира на АМ "Струма" и 45 души загинаха, Беким Хаджиу обяви пред БНТ, че в рейса не е имало туби с гориво, а с вода. За всеки случай. Той изключи и възможността някой от пътниците да е внесъл запалими вещества.

"Има туби във всеки автобус, те са с вода. Всеки автобус трябва да ги има за всеки случай. Това е резервна вода. Строги контроли на влизане в България, багаж, шофьор - всичко - какво се носи", уточни Хаджиу.

Тежкият пътен инцидент на магистралата се случи на 23 ноември. В него пострадаха и 7 македонци, които бяха настанени в "Пирогов". Днес в спешната болница остана последният от тях. У нас и в Северна Македония бе обявен национален траур. Оказа се, че 5 от загиналите деца са от едно семейство, а автобусът не е имал лиценз за международен пътнически превоз.

По думите на Хаджиу автобусът е минал през сервиз преди да потегли от Турция и всичко е било в изправност. Произведен е през 2007 г., но е купен от фирмата преди около 3 г. и до момента не е имал никакъв технически проблем.

Хаджиу и семейството му също били част от тази екскурзия, но пътували в другите автобуси. Децата му са били в последния от тях.

От думите му стана ясно, че от Северна Македония са тръгнали четири автобуса. На връщане от Турция собственикът на фирмата и неговата съпруга пътували в първия от тях. Децата им били в един от другите. На границата, на излизане от България, Беким Хаджиу разбрал, че негов рейс е катастрофирал.

"Казвах си защо не съм бил аз в този автобус, да умра и аз в автобуса, и много пъти си казвах това. Казах им да ме пратят до мястото да видя с моите очи какво се е случило там", добави Беким Хаджиу.

Собственикът на фирмата взел такси и се върнал обратно. Останал на мястото на инцидента часове наред. Той отказа да коментира версиите да катастрофата, защото разследването не е приключило. Но обясни, че три седмици преди инцидента на автомагистрала "Струма" рейсът е преминал технически преглед. Допълнително преди всяко пътуване всички превозни средства минавали през сервиз.

"Преди да тръгнем за Турция им правим сервиз, контролираме, пък дори когато стигнем в Истанбул, и там ходим на сервиз да се контролира Превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо, ни казват веднага да го оправим", поясни собственикът на "Беса Транс".

Той описа шофьорите на автобуса като добри и опитни професионалисти, които много пъти са минавали по този маршрут. Спазвали стриктно часовете за почивки. Хаджиу твърди, че автобусът има фабрични ограничения и не можел да вдигне повече от 100 км/ч. На въпроса дали рейсът е притежавал всички необходими документи Беким и адвокатът му заявиха, че на този етап няма да коментират, защото разследването продължава.

"Можем да кажем с категоричност, че фирма "Беса Транс" притежава лиценз за извършване на транспортна дейност на територията на Европа и за извършване на туристическа дейност отново на територията на Република Северна Македония и извън РСМ", заяви адвокатът Любомир Таков.

За фирмата си Беким Хаджиу разказа, че е основана през 2009 г., но от четири години редовно извърша превози до Истанбул. Цената от 80 евро включва път и две нощувки, а всяка екскурзия в рамките на пътуването и услуга се доплаща.

От момента на катастрофата Беким Хаджиу пребивава в България. Наел е жилище, за да е на разположение на разследващите и да съдейства с каквото може. Казва, че е на разположение и на пострадалите. Близките му също са в контакт с роднините на хората от изгорелия автобус.

"Никой не е искал това са се случи. Всеки го знае. Тази трагедия на никого да не му се случи. Тъжна, много тъжна трагедия. Не знам какво да кажа още", каза собственикът на "Беса Транс".

Беким Хаджиу сподели, че не се чувства заплашен от никого.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови