Пострадали при размириците полицаи: Хвърлените бомби бяха над 60-70

OFFNews 03 септември 2020 в 12:27 6639 8

Повече от час срещу нас беше организирана канонада. Непрестанно бяхме подложени на бомбардировка. Хвърлените бомби бяха над 60-70.

Това заявиха трима пострадали полицаи на брифинг по повод снощния протест и безредици. Двама от тях са с порезни рани заради хвърлени бомбички, а един е пострадал от метнато паве. 

"Аз и колегите ми бяхме на един от входовете на Народното събрание, където ни замеряха с бутилки, камъни, яйца и други предмети. Една от бомбите попадна между щита и лявата ми ръка, където се взриви, и щитът ми се счупи, след което ръката ми започна силно да кърви. Бях хоспиталиризан в ИСУЛ, където ме зашиха, защото една от раните е дълбока", разказа Стоян Димитров, който работи 6 години в специализираните полицейски сили. 

Димитров добави, че е участвал в много протести, но в протест като вчерашния участвам за първи път – с толкова много агресия, насочена към тях. 

По думите и на тримата именно провокатори са хвърляли бомбите и са търсели агресия. "Бяха с маски, с шапки, викаха и ни обиждаха", добавят те. 

Един от пострадалите - Иван Манев, който работи в специализираните полицейски сили от 10 години, добави, че полицията не е реагирала в продължение на час, защото са чакали реакция от началниците си и провокаторите са се били смесили с "нормалните граждани". По думите на Манев работата им е приключила към 2 ч. сутринта, но в 5:30 ч. отново са били ангажирани. 

"Аз пострадах, когато бомбичка влезе между щитовете, попадна върху ръката ми, опитах се да я изтласкам, тя гръмна и ме рани. Получих медицинска помощ и веднага се върнах на работа. По едно време направо се чудехме какво се случва. Чакахме нареждане от началници, ние се отбранявахме, но това са цял час бомби. Очаквахме от ръководството да ни дадат разрешение да действаме по-рано", разказва Манев.

Според пострадалите служители полицията е била крайно толерантна.

Раненият полицай Андон Христов заяви, че протестът е започнал много мирно - "свалихме каски и щитове, на мен ми подариха знаме. Протестиращите бяха добронамерени, но след 20 ч. ситуацията се промени, защото се появиха младежи, които започнаха да ни замерят с яйца и това ни принуди да сложим каски и щитове. Започнаха да хвърлят стъклени бутилки и бомби". По думите му няма как да се предприемат действия спрямо провокаторите, без да се засегнат останалите, защото всички са се били смесили. "В един момент нормалните протестиращи се отдръпнаха. Предварителна информация за появата на такива групи нямахме, но винаги се очаква, че може да се появяват". 

Христов обясни още, че полицията не е провокирала и че срещу тях не е имало "нормални протестиращи". Единствената ни цел беше да не ги допуснем в Народното събрание, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

7

Бабатунде

04.09 2020 в 11:35

Ми … те бомбичките не трябва ли да ги хванат вашите колеги, докато проверяваха всички ?
То като ви знам, че от 20 години, един мач не можете да опазите, се чудя дали са ви наредили да пуснете хората с бомбите, или просто сте си природно некадърни !
Все пак, за да станеш полицай г/д се иска малко по-висок интелект от този на амеба ...

8074

5

JustSoYouKnow

03.09 2020 в 19:03

За един приятел питам, ама като ви замерят по мачовете фенове на Левски и ЦСКА, защо въпросните индивиди не си ги прибирате, ами ги оставяте да си вилнеят из кварталите??? И после откъде се взеха тия, ми драги ми другари милиционери вие от 20 години не пазите обществения интерес, а се чудите кого да джобите и как да си затворите очите, когато някой нарушава закона. Толерирате тези престъпни групировки, наречени фенклубове, после кой ви е замерял.
Да бяхте си свършили работата овреме, не би чудо видели. Сега си носете последствията, защото отговорността си е ваша.

6589

3

stanimir_13

03.09 2020 в 17:37

Цинизма на управляващите няма граници. Да пращаш въоръжени провокатори срещу тези, на които си възложил да охраняват реда е върха. Само на престъпници могат да идват такива престъпни идеи. ОСТАВКА!