Отнемат лиценза на 'Делта гард' заради обвиняем съдружник

OFFNews 28 октомври 2021 в 10:44 1540 0

Основанието, заради което ще бъде отнет лицензът на охранителната фирма "Делта гард", е, че при проверка на Главна дирекция "Национална полиция" са постъпили данни за съдружник, привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер, съобщиха от МВР.

Според Закона за частната охранителна дейност в 30-дневен срок той е трябвало да прекрати участието си в търговското дружество, но не го е направил. Това е основание ГДНП да изпълни задълженията си съгласно чл. 49, ал. 1, т. 2 от ЗЧОД и да пристъпи към отнемане на лиценза.

Фирмата е уведомена, като неин представител е получил лично съобщението за започналата процедура вчера късно следобед в ГДНП, уточняват от министерството на Бойко Рашков. Именно вчера стана ясно, че лицензът на "Делта гард" ще бъде отнет, но не се знаеше причината за мярката.

"Делта гард" се свързва с Димитър Спасов, по-известен като Митко Каратиста. По време на разследването на "Антикорупционния фонд" името на Спасов бе посочено от Илия Златанов. АКФ е автор на разследването "Осемте джуджета", в което бизнесменът Илия Златанов разказа как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата.

Тогава Златанов заяви, че "Делта гард" са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово съгласие. В хода на разследването стана ясно, че от фирмата не допускат никого да доближава асансьорния завод "Изамет".

Впоследствие - в края на август м.г., служителите на охранителната фирма напуснаха завода.

Бизнесменът Васил Божков пък беше обвинил "Делта", че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!