Морето край Лозенец още забранено, откриха и малко ентерококи

OFFNews 24 август 2015 в 11:48 6733 8

Снимка OFFNews

Водата, идваща от пречиствателната станция на Лозенец

Остава в сила забраната за къпане в морето край Централния плаж на Лозенец. Последните резултати от пробите, които бяха взети в петък, показват все още голямо завишение на вредни бактерии във водата. Тя започва да се изчиства, но все още не е в норма, уточняват от РЗИ.

Директорът на инспекцията в Бургас, Георги Паздеров, поясни, че на първи пост на плажа, където се влива водата, идваща и от пречиствателната станция, все още е високо съдържанието на ешерихия коли. При 500 единици в 100 милилитра вода допустима норма, най-голямото надвишение на плажа в Лозенец е 7 – 8 000 при последните проби, уточни д-р Паздеров.

На другите постове, показанията за ешерихия коли са добри, но има мининално привишение на ентерококи във водата. 

Резултатите от пробите, които бяха взети днес, се очаква да станат ясни в сряда. Необходими са две „добри“ проби, за да бъде разрешено отново къпането на плажа в Лозенец.

Нова проверка на РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция и община Царево предстои. На нея ще се търси евентуален друг източник на замърсяване, ще се направи още една инспекция и на пречиствателната станция в Лозенец. Към момента, експертите са категорични, че в този случай, става въпрос за изпускане на отпадъчни води от съоръжението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови