Близо 30 души са задържани след сблъсъците в "Орландовци" (обновена)

OFFNews 15 юни 2015 в 09:11 8973 9

Снимка bTV / Теодора Трифонова

Близо 30 души са задържани и отведени в полицията заради хулиганските прояви в столичния квартал "Орландовци", като се очаква бройката им да расте.

Част от задържаните са криминално проявени и имат регистрация за грабежи и хулигански прояви, съобщи началникът на Националната полиция Христо Терзийски.

Трима от тях са задържани още вчера, а останалите - тази сутрин. В момента в квартала тече полицейска акция, при която полицията издирва хора, притежаващи "опасни предмети". Обстановката в района е овладяна, но остава напрегната.

Снощи са задържани двама братя на 19 и 23 години, които са отведени в столично районно управление, след като полицията реагира на постъпил към 20.40 часа сигнал за възникнал конфликт между две групи младежи.

От полицията съобщиха, че сред участниците в сблъсъците и от двете страни са установени хора, които са известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми, уточняват от МВР.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов обясни, че и от двете страни няма организатори или лидери.

В сблъсъците обаче са участвали и лица, които са познати на полицията с хулиганските си прояви по спортни събития. Терзийски каза, че на този етап няма сведения политически организирани лица също да са участвали в сблъсъците.

„Самото организиране на протест не е престъпно деяние, може и да има такава организация, но ние към настоящия момент се грижим за опазване на обществения ред. Към настоящия факт нямаме факти и данни, че зад тези протести стоят политически сили”, каза той.

Замисълът на протеста в началото е бил той да премине спокойно и да привлече общественото внимание, но по-късно се стигнало до провокации и агресия.

Кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев, заяви че до момента са установени 14 незаконни постройки и тепърва започва изграждане на система за видеонаблюдение в квартала. Правят се и проверки за адресни регистрации на лица.

В социалните мрежи отново е започнала организация за събиране на групи хора за тази вечер в 18.30 в "Орландовци", коментира още Христо Терзийски и допълни, че това е една от причините полицията да организира по-масивно присъствие на униформени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!