Българин вилня с мачете в ресторант в Истанбул и загина от полицейски куршум /допълнена/

OFFNews 18 януари 2020 в 15:52 10689 0

Снимка DHA

Българинът Милен Бахчеванов нахлу в ресторант в Истанбул, въоръжен с голям нож, опита да вземе заложник, барикадира се, рани охранител и бе прострелян от полицай, а после почина в болница, съобщи агенция DHA.

Инцидентът стана снощи към 23,20 ч. местно време /22,20 ч. българско време/, когато 33-годишният мъж по неясни причини влетя в заведението и отиде на втория етаж, където опита да вземе клиент за заложник. След като не успя, той започна да троши всичко наоколо, струпа барикада с маси и столове до стълбището, за да попречи на достъпа до етажа.

Посетителите изпаднаха в паника и избягаха навън. На мястото пристигнаха многобройни полицейски екипи, пожарна и линейки. Огнеборците опитаха да повалят Бахчеванов с водна струя, но без успех. Полицаите нахълтаха в ресторанта, пробваха да разговарят с него, но той не отговори на никой от езиците и тъй като също не сполучиха да се справят с агресията му, пуснаха лютив газ. Нападателят изпадна в паника и се хвърли в битка с униформените, тогава нанесе удар с ножа си по ръката на охранител.

Видимо неадекватният българин продължи да размахва ножа си в опити да отблъсне униформените и за да го спре, един от тях го простреля в крака. Откаран е в болница в безпомощно състояние и въпреки усилията на медиците, почина. Раненият от него охранител е без опасност за живота, направени са 10 шева на ръката му.

Милен Бахчеванов е пристигнал от България в Турция през Къркларели на 14 януари. Не е ясно къде е пребивавал оттогава до снощи, нито с кого се е срещал. Установено е, че преди да нахлуе в заведението е вечерял в друг ресторант. Лабораторните изследвания в болницата са показали, че той е болен от ХИВ /човешки имунодефицитен вирус/.

В чантата на Бахчеванов са намерени Библия, статуетка на Богородица и икона на Исус Христос.

Българските власти имат готовност да съдействат на разследване в Истанбул

Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е осъществила контакт по полицейските информационни канали, съобщиха от МВР. Повод е същият инцидент в Истанбул, при който български гражданин е прострелян смъртоносно при акция на местната полиция, след като нахлул с мачете и предизвикал безредици в заведение в града снощи.

Установено е, че 32-годишният българин има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи. 

Задграничният представител на МВР има готовност да окаже съдействие на разследването, ако такова бъде поискано.

До момента в Генералното ни консулство в Истанбул не е получена официална информация от властите. Генералното ни консулство работи по случая, предприети са действия по установяване на допълнителни данни. Инициирани са проверки и е отправено официално запитване до турските власти, от които се очаква получаване на подробна информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови