Армията изпрати хеликоптер на пожар в Панагюрско, огънят от сухи треви навлезе в гората към Елшица (обновена)

Диана Варникова 08 август 2022 в 17:01 2118 0

Пожар в района на Панагюрище

Снимка Диана Варникова

Пожарът е тръгнал от сухи треви, но се разпространява към горския масив.

Сухи треви и стърнища, запалени в панагюрското село Левски , предизвикаха интензивен пожар, който се разраства към Елшица и навлиза в горски фонд.

Пламъците са избухнали днес сутринта след 10 ч. Четири пожарни и служители от Пазарджик, Панагюрище и Батак са на мястото на пожара. Много горски служители са се включили в гасенето. Искане е направено и за хеликоптер. Има силен страничен вятър, който често сменя посоката си и усилва пламъците. Действията на пожарникарите и доброволците продължават активно, съобщи говорителят на ОДМВР – Пазарджик – Мирослав Стоянов.

Малко по-късно в понеделник от Министерството на отбраната съобщиха, че вертолет с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) е изпратен да окаже съдействие в погасяването на големия горски пожар в землищата на селата Левски и Елшица, Община Панагюрище, област Пазарджик. В 17.14 часа от авиобазата излетя хеликоптер Ми-17. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

За пореден път това лято техника и военнослужещи от ВВС оказват подкрепа при гасене на пожари по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови