210 тона опасни отпадъци загробени край Червен бряг

OFFNews 20 август 2020 в 11:44 2032 0

210 тона опасни отпадъци са били загробени в землището на село Рупци, община Червен бряг, съобщи прокуратурата след края на разследването си там.

Отпадъците, открити в силажни ями в землището, не подлежи на рециклиране. Те били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци, и заровени в землището на с. Рупци.

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са Ат.Б., Пл.Б., Кр. Ж., бивш зам. министър на околната среда и водите, и други длъжностни лица от различни търговски дружества, пишат от прокуратурата.

През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг.

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в гр. Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови