11 души загинаха при потопа във Варна

OFFNews 19 юни 2014 в 22:30 29444 6

Най-малко 10 са загиналите до момента при потопа, който заля варненския квартал „Аспарухово”, коментира директорът на ОД МВР Варна Николай Калчев пред bTV. Малко преди 02:00 часа БНТ съобщи, че са били потвърдени 11 загинали души.

Калчев предупреди, че се очакват още две вълни на силни валежи към 03:00 - 04:00 часа сутринта и посъветва хората от квартала да се качат на високо, и да се пазят.

Трима от загиналите са семейство - мъж, жена и дете.

Намерено е и тялото на друго дете близо до полицейското управление в квартала. Според "Стандарт" то се е удавило, а регионални сайтове твърдят, че го е ударила мълния.

"Имаме такова съобщение от IV РПУ , но линейката стигна до края на Аспаруховия мост и не можа да продължи, лекари не са установили смъртта", каза шефката на „Спешна помощ" д-р Мая Рашева пред "Стандарт".

Положението в квартал „Аспарухово е бедствено. Главната улица е наводнена. Има отнесени автомобили, които възпрепятстват движението. 

Вицепремиерът Цветлин Йовчев и министърът на транспорта Данаил Папазов вече са във Варна.

„На улица „Горна студена” са се струпали на едно място пред номер 65 някъде над 20 автомобила, които са един върху друг. Около тях е натрупано с клони, камъни, доста кал. Образувала се е тапа на улицата. От двете страни има високи къщи, наклонът на улицата е доста висок, явно бързата вода е събрала всичко на едно място. Цялата вода се е изляла в една къща, която е много пострадала. Разчиства се в момента, ако дойде нова вода да има къде да се отича. Пуснахме локално осветление, започнахме да разчистваме пътя с багер", коментира пред министър Папазов пред "Дарик".

Натам пътуват и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Кметът на Варна Иван Портних в момента се намира в бедстващия квартал "Аспарухово".

Движението на градския транспорт е спряно заради скъсана контактната мрежа на тролеите. През последните часове над града се изляха 35 литра дъжд на квадратен метър, съобщават от общината.

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието в Аспарухово в СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“, има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб към община Варна.

До момента никой не е потърсил помощ за подслоняване.

В момента техника на ВиК, Хидросторой, Инжстрой, както и екипи на поделение „Родни балкани“ работят по разчистване на калта, заляла Аспарухово. Районът продължава да бъде без ток, заради мерките за безопасност, съобщи Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината.

Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество. Всички подстанции в града работят и са под напрежение, единствено изводите, които захранват
"Аспарухово", са изключени превантивно, обясниха от Енерго Про.

Екип на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ разчиства с паяк закъсали автомобили по от центъра към Морската гимназия.

Около 2 ч. е получен сигнал за наводнения в сутеренните етажи на МБАЛ „Св. Анна“ и МБАЛ „Св. Марина“. На място са изпратени екипи за отводняване на помещенията, съобщиха от кризисния център в Oбщина Варна.

Във Фейсбук вече има създадена група за хора, които искат да помогнат на пострадалите във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!