Как ще изглежда е-идентификацията, която ще ползваме за онлайн услуги

Мая Младенова 19 февруари 2022 в 16:41 5054 0

Снимка БТА

Борислав Божанов

Министърът на електронното управление Божидар Божанов представи идеята си за това как ще изглежда електронната идентификация, с която гражданите ще могат да ползват е-услуги, без да се налага да подават хартиени документи, да показват лична карта или да имат електронен подпис.

Божанов представи в блога си предложението за мобилно приложение за електронна идентификация, а самият проект е качен за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Приложението е наречено BGID.

BGID ще служи за електронна идентификация и електронно подписване.

Резултатът от проекта ще бъде мобилно приложение (за Android и iOS), с което да се идентифицираме за ползването на всички електронни услуги, т.е. държавата да знае кой стои отсреща, когато ползва услугите. До момента това се извършва с електронен подпис, с ПИК, с ПИН и др. - обяснява в блога си Божанов. - Тези средства няма да отпаднат веднага, но малко по малко ще бъдат замествани с електронната идентификация.

След първоначалната регистрация, от гледна точка на потребителя, процесът ще бъде следният:

1. отваря портал за електронни услуги;

2. избира „вход с eID“ и потвърждава с мобилния си телефон (или друго мобилно устройство);

3. подава заявления за услуги, които са с предварително попълнени данни (тъй като системата вече знае кой стои отсреща);

4. подписване на заявлението чрез повторно потвърждение с мобилния телефон.

Проектът предвижда първа фаза за проектиране, тъй като трябва да бъдат взети специфични технологични решения. Например дали потвърждението с телефона да стане с т.нар. push-нотификация или чрез сканиране на QR код от екрана (съответно с deep link, в случай, че потребителят използва мобилния телефон), допълва министърът.

Целта на мобилното приложение е да разреши дългогодишния проблем с липсата на широко разпространено, достъпно, надеждно и лесно за използване безплатно средство за електронна идентификация, удобно разположено в мобилно устройство.

След обществените консултации (със срок 4 март 2022 г.) ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнението.

Електронната идентификация е нещо, което министър Божанов обеща да въведе до шест месеца след началото на мандата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови