Тежки боеве във Волчанск, информацията е противоречива

Светослав Метанов 16 май 2024 в 13:15 7928 0

волчанск
Волчанск в Харковска област.

Противоречиви съобщения идват от руска и от украинска страна за сраженията в Харковска област, където московските нашественици предприеха офанзива на 10 май.

Според руските военни кореспонденти и техния главатар Юрий Подоляка към 13 часа днес почти целият град Волчанск е под контрола на руската армия. Той твърди, че все още украински сили има в района на железопътната гара и в квартал с едноетажни сгради в южната страна на река Волчанка.

Според руснаците силите на ВСУ са напуснали цялата северна част на града, която представлява основната му територия.

Въоръжените сили на Украйна осуетиха плановете на руските окупатори да навлязат възможно най-дълбоко в градската зона на град Волчанск в Харковска област и да се закрепят там. Това съобщи в последната си сводка Генералния щаб на ВСУ във Facebook.

Според информацията чрез активни действия руските окупатори ся били принудени значително да намалят активността на настъпателните операции, които те започнаха в този участък на фронта на 10 май.

"Плановете на противника максимално да се вклини в дълбочина в градската зона на Волчанск и да се закрепи там бяха осуетени. От началото на днешния ден нашите подразделения продължават да изпълняват бойни задачи в градската зона на Волчанск в северната част на града, като държат противника под огневи контрол. Действията продължават, ситуацията се контролира", заявиха от Генералния щаб.

Подразделения на украинските сили за отбрана претърсват градската зона на Волчанск и не позволяват на руските окупатори да се закрепят, обяви и говорителят на оперативно-стратегическата групировка на войските "Хортица" Назар Волошин.

Той подчерта, че на Харковското направление оперативната обстановка остава сложна и динамично се променя.

"Силите за отбрана успяха частично да стабилизират ситуацията. Окупаторите, които са влезли в Харковска област, ги унищожаваме с всички средства. Напредването на противника в определени райони и в определени населени места е спряно. Въпреки това врагът все още се опитва да си осигури благоприятни условия за по-нататъшно напредване, за да заеме по-изгодни позиции на терена", заяви Волошин.

По думите му ВСУ продължават да съсредоточават основните си усилия, за да попречат на руснаците да напредват в дълбочина на отбраната. Те също така правят всичко възможно, за да нарушат задачите на противника да установи пълен контрол над северната част на Харковска област.

Волошин допълни, че украинските части с помощта на разузнавателни средства и безпилотни апарати извършват разпознаване на отделни групи на противника, установяват местата  на разполагане на вражеската артилерия и нанасят огневи поражения, за да попречат на нашествениците да натрупа сили и средства в северната част на град Волчанск.

"Подразделения на силите за отбрана извършват претърсване на градската зона", каза той.

Говорителят добави, че се прави всичко възможно, за да се попречи на окупаторите да се закрепят в определени направления в северната част на Харковска област.

По думите му противникът е под контрол на огъня на артилерията и безпилотните подразделения.

Волошин отбелязва, че в северната част на Харковска област руските окупатори са открили нов фронт за изтегляне на украинските сили и средства от други направления.

Междувременно анализаторите на Института за изследване на войната (ISW) обявиха, че руснаците са напреднали на не повече от 8 км от границата в северната част на Харковска област. Според тях нашествениците планират да създадат "буферна зона", а не да напредват дълбоко в региона.

ISW съобщава, че темпото на руската офанзива продължава да се забавя, след като окупаторите са завзели райони, които според украински официални лица са по-малко защитими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови