Шефът на израелската отбрана против плановете на Нетаняху за следвоенна Газа

OFFNews 16 май 2024 в 07:59 1246 3

Йоав Галант

Снимка БТА/АП

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант оспори публично следвоенните планова на премиера Бенямин Нетаняху за ивицата Газа. Той заяви, че ще се противопостави на всяко дългосрочно военно управление на Израел в палестинския анклав, предаде Ройтерс. 

Телевизионното изявление на военния министър Йоав Галант е най-отчетливата проява на несъгласие на висш израелски представител с Нетаняху, откакто започна конфликтът в Газа, подчертава Ройтерс.

В отговор Нетаняху намекна, без да назове изрично Галант, че пенсионираният адмирал се "оправдава" затова, че все още не е унищожил „Хамас“ в конфликта, навлязъл в осмия си месец. 

Нетаняху обаче скоро беше атакуван и от друг член на собствения си военен кабинет – центриста и бивш генерал Бени Ганц – единственият член с право на глас, освен Нетаняху и Галант. Ганц заяви, че министърът на отбраната „е казал истината", информира БТА. 

Макар да подкрепя целите на правителството на Нетаняху за победа над „Хамас“ и връщане на останалите заложници, отвлечени при атаката на палестинската ислямистка групировка от 7 октомври, Галант каза, че тези цели трябва да бъдат допълнени чрез полагане на основите за алтернативно палестинско управление.

„Трябва да разрушим управленските способности на „Хамас“ в Газа. Ключът към тази цел са военните действия и установяването на управленска алтернатива в Газа“, изтъкна Галант.

„При липса на такава алтернатива остават само две негативни възможности: управление на „Хамас“ в Газа или израелско военно управление в Газа“, каза още Галант, като отбеляза, че ще се противопостави на последния сценарий и призова Нетаняху официално да се откаже от него. 

Галант каза, че от октомври се е опитвал да популяризира план за създаване на "невраждебна палестинска алтернатива на управление", противопоставяйки я на „Хамас“. 

Форматът на предварително обявената пресконференция на Галант, предавана на живо от израелската телевизия и радио, наподоби предупреждението на Галант от март миналата година, че прокарваната от Нетаняху съдебна реформа застрашава сплотеността на армията, отбелязва още Ройтерс. 

Тогава Нетаняху обяви, че Галант ще бъде уволнен, но отстъпи под натиска на улични демонстрации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

демотиватор

16.05 2024 в 12:28

... сори, не dolivo, а Джендо.

400

2

демотиватор

16.05 2024 в 12:27

Че филистимците и сега (преди войната) си имаха автономия, без ни един израелски войник там. И си избираха единствено и само Хамас.
Може би някакво общоарабско (Иран, както знаем, не е арабска д-ва) временно (примерно 25г.) управление (Израел да е наблюдател с право на вето), осигуряващо мир, законност, демокрация и светска държавност, при това, както каза dolivo, с "бързо повишаване на жизнения стандарт" да е решението.

245

1

Джендо Джедев

16.05 2024 в 09:30

Аз също смятам, че израелска окупационна власт няма да доведе до нищо добро. Ще роди Хамас-2. Най-добре е в Газа да се установи умерена секуларна местна власт, подкрепяна и поддържана от Израел. И бързо да се повиши жизненият стандарт на местните. Така ще се спечелят умовете и сърцата им в дългосрочен план. Окупациите не са довели до нищо добро.