Шарл Мишел призова Скопие да спазва международните споразумения

OFFNews 13 май 2024 в 10:43 1231 1

Снимка БТА/АП

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Скопие да спазва международните споразумения. Коментарът му е във връзка с клетвата на новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която нарече страната си Македония, а гръцкият посланик напусна залата.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва северна в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г., който сложи край на дългогодишния спор за името на РСМ между властите в Скопие и Атина. Това отвори пътя на страната към членство в НАТО.

"Много е разочароващо, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на държавата на церемонията по полагане на клетва", написа Мишел в социалната мрежа X.

По-рано днес президентът Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев излязоха с официална позиция, че "България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват."

"Припомняме, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", заяви Главчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

1

Far Rider

13.05 2024 в 11:09

Явно е, че членството в НАТО за Северна Македония няма никакво значение. И това им позволява да го пренебрегват. Добре са усвоили българския принцип: "един път да ни приемат, пък ще видят кои сме". Така направихме с ЕС. Приеха ни, крадем им парите, изпращаме търговци на дрога, оръжие, престъпници с международна заповед за арест, но всички са с български паспорти! Дори руски олигарски и терористи от ГРУ с българско граждансто. Да добавим проститутки, джебчийки и всякаква друга измет. Но, сме вече ЧЛЕН! И в двата смисъла на думата.