Какво се случи в Харков? Бойци гневни, че градът е оставен без защита

Това не е провал - това е предателство, заявяват военни

OFFNews 13 май 2024 в 10:16 14879 17

Войната в Украйна

Снимка БТА/АП

Войната в Украйна

През последните дни руската армия е постигнали малки териториално, но важни успехи по границата в Харковска област. Завзети са около 100 км украинска територия, а напредъкът е бил скандално улеснен, разказват пред Би Би Си представители на украинската отбрана. Те са гневни, че в Харковска област не е имало първа отбранителна линия и руснаците просто са влезли. И повдигат въпроса кой е допуснал това.

Авторът на репортажа Джонатан Бийл предава от Вовчанск - град в Харковска област, където който руснаците твърдят, че вече владеят, а украинците отричат.

Бийл разговаря с Денис Ярославски - командир на украинско специално разузнавателно подразделение, участвал при изненадващата офанзива на Украйна в Харков през есента на 2022 г., която отблъсква първоначалната руска инвазия чак до границата.

Днес Денис и хората му са изправени пред перспективата да направят същото отново.

"През последните дни руските сили са постигнали малки, но значителни успехи точно по границата в Харковска област. Напредъкът им е само на няколко мили, но е погълнал около 100 км украинска територия. В по-силно защитената източна част на Украйна на Русия ѝ бяха необходими месеци, за да постигне същото", отбелязва Би Би Си.

През последните дни град Вовчанск е подложен на тежки бомбардировки, а няколко хиляди жители бяха евакуирани.

Денис иска да знае какво се е случило с отбраната на Украйна.

„Не е имало първа линия на отбрана. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без да има минирани полета", казва той.

Показва на репортера видео от запис с дрон, направен преди няколко дни, на който се вижда как малки колони от руски войски просто преминават границата, без да срещнат съпротива.

По думите на Ярославски официалните лица са твърдели, че се изграждат защитни съоръжения с огромни разходи, но според него тези защитни съоръжения просто ги няма.

„Или става дума за небрежност, или за корупция. Това не е провал. Това е предателство“, казва той.

Всички знаеха, че това нахлуване може да се случи. Както украинското, така и западното разузнаване знаеха, че Русия струпва сили отвъд границата - според оценките тя може да наброява до 30 000 войници. Президентът Владимир Путин също така беше заявил публично целта си да създаде буферна зона в Харковска област, за да защити руската територия от украински артилерийски удари. Но Украйна изглежда е била зле подготвена - въпреки официалните опровержения, пише Би Би Си.

Денис, който говори от парк в Харков, казва, че до един час ще се върне на фронтовата линия с хората си близо до град Вовчанск, само на 5 км от руската граница. Съобщава се, че руските войски вече са навлезли в покрайнините на града. Денис казва, че се опасява, че скоро той може да се върне в руски ръце, пише авторът.

Хората във Вовчанск се евакуират. Населението на града преди войната е било около 20 000 души. В началото на войната повечето от тях са напуснали и то е намаляло до 3000 жители - но през последните няколко дни напускат още стотици. 

В Харковска област Русия използва твърде позната тактика за настъпление - превръща украинските села и градове в руини. Местните власти изчисляват, че Русия обстрелва града с около 50 до 60 снаряда на всеки час. Освен това има и плаващи бомби, изстрелвани от руски самолети на десетки километри от фронтовата линия, далеч от обсега на ограничената противовъздушна отбрана на Украйна, пише Би Би Си.

Повечето от тези, останали във Вовчанск, са възрастни и бедни хора.

Откриването на нов фронт тук, в северната част на страната, поставя на ново изпитание ограничените ресурси на Украйна. Забавянето на САЩ при одобряването на по-голяма военна подкрепа доведе до недостиг на боеприпаси за украинските войски. Украйна е в състояние да изстреля средно само един артилерийски снаряд срещу 10 на Русия. Това вече бавно се преодолява с помощта на САЩ, допълва авторът на репортажа.

Но настъплението в Харков подчертава и проблемите, с които самата Украйна се справя твърде бавно - мобилизирането на достатъчно войски и изграждането на адекватни отбранителни линии. Подкрепленията, изпратени в Харков, трябваше да бъдат изтеглени от други части на фронта и от ограничени резерви, пише Бийл.

Украинските официални лица все още настояват, че град Харков не е застрашен от сухопътна инвазия. Но колкото по-далеч напредва руската армия, толкова по-вероятно е той да попадне в обсега на руската артилерия.

Денис Ярославски казва, че според него руските сили ще се опитат да се съсредоточат на изток и да завземат целия Донбас. Но Русия също така се опитва да се възползва от украинските слабости по целия 1000-километров фронт. В Харков те са намерили една от тях.

„Разбира се, че съм ядосан. Когато през 2022 г. се борихме за тази територия, загубихме хиляди хора. Рискувахме живота си. А сега, защото някой не е построил укрепления, отново губим хора“, гневи се той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

15

nms

13.05 2024 в 20:13

Абе на приказки може да изглежда логично, ама на практика сигурно на 30км от границата никой не може да се приближи заради дронове и артилерия.

1373

14

Johnny B Goode

13.05 2024 в 16:50

Гледам не ти се е получил отговора за Йелоустоун.

А с Тексаската Народна Република какво стана? Открихте ли я вече? Твойто приятелче Бахура и знаме има за нея.

1373

12

Johnny B Goode

13.05 2024 в 13:27

Номерираната ватенка отдолу, зле било в Щатите викаш.,. Гледам осведомен си много, та да те питам. Йелоустоун ще изригва ли скоро?

80

11

230 млрд баксов

13.05 2024 в 13:11

Спокойно, вата, американската помощ още не е стигнала фронта. Пак ще ви горят задниците.

Откак се помня все го чакате да се разпадне и реалността да е друга, обаче децата на отговорните другари пак са на запад и тоя път даже и педераси успяха да станат.
А вие редовните ватенки пак ще си ближете - нали знаеш кое - за сол.

Ёлочка тебе... нравится?!

https://www.youtube.com/watch?v=oE8y6gKSp38

300

10

781000

13.05 2024 в 11:36

Украйна също дълго удържа фронта, но ако не си забелязал в послдните два месеца, и е все по-трудно. Много украинци загинаха, нови се мобилизират все по-трудно, даже спряха да издават паспорти на тези извън Украйна.
Вие и генерал Залужний наричхте ватенка, рашист и какво ли не - както се вижда, той се оказа прав.

80

9

230 млрд баксов

13.05 2024 в 11:29

Номерираната чебурашка дълго време удържа фронта да се прави на нещо антирашистко, обаче с тая путлер-фашистка опорка напълно се разкри като ватенка.

300

8

781000

13.05 2024 в 11:26

@Far Rider НАТО и ЕС имаха 2,5 години за да помогнат истински на Украйна. Резултатът го виждаме. Типично европейско лицемерие, в което думите са неизброими, а действията символични - всеки, живял в Западна Европа знае за какво става дума. НАТО и ЕС просто чакат Украйна сама да поиска преговори просто за да не излезе, чет те са ги накарали - и толкова.
В САЩ нещата са толкова зле, че и да искат да помогнат, не могат. А те и не искат. След 6 месеца ще имат за президент или луд, или оглупял, но със сигурност ще са по-разделени от всякога.