Израелската армия откри телата на трима заложници в Газа

OFFNews 18 май 2024 в 19:27 1444 0

Снимка GettyImages

Израелската армия е открила телата на трима заложници в Ивицата Газа, сред които е и германско-израелската заложничка Шани Лука, чиято снимка на пикап обиколи света. Тримата загинали са били взети за заложници по време на клането на "Хамас" на 7 октомври и "брутално убити" по време на бягството им от музикалния фестивал "Нова", съобщава говорителят на армията Даниел Хагари.

"Снощи израелските войски откриха телата на нашите заложници Шани Лука, Амит Бускила и Ицхак Гелерентер", заяви Хагари.

Телата им са били открити през нощта по време на специална операция на армията и националната разузнавателна служба Шин Бет в Ивицата Газа. Това е била операция, основана на разузнавателна информация. Те са били уведомени за местонахождението на телата от терористи, които са били арестувани и разпитани. Телата са били изследвани в Института по съдебна медицина в Тел Авив. Семействата на загиналите са информирани.

"Ще продължим да се борим, за да върнем заложниците у дома", каза Хагари.

Израелската армия вече беше обявила смъртта на Лука в края на октомври, но съдбата на другите двама заложници оставаше неясна. Майката на Шани Лука- Рикарда Лука обяви тогава, че е намерена отломка от черепна кост и е взета ДНК проба. 

Снимки и видеоклипове, разпространени в интернет след терористичната атака, показаха тялото на младата жена в един от пикапите на нападателите. Семейството ѝ твърди, че са разпознали младата жена на кадрите и скоро след това са се обърнали към обществеността за помощ.

Семейството на Шани Лука, част от което живее в Баден-Вюртемберг, първоначално е предположило, че младата жена е била тежко ранена в главата по време на нападението, но е жива и се намира в Ивицата Газа. Сега бащата на Шани Лука- Нисим Лука заяви пред израелските медии, че семейството е облекчено, защото вече знае със сигурност какво е станало с детето им и ще може да погребе останките.

"Хамас" нападна Южен Израел на 7 октомври, като уби 1200 цивилни, извърши сексуални посегателства и взе около 250 души за заложници. По време на фестивала "Нова" в пустинята Негев терористите са убили няколкостотин души. 

Половината от заложниците, държани в тунелите на терористичната организация, са освободени в замяна на освобождаването на палестински затворници от израелските затвори. Израел предполага, че около 100 заложници все още се държат в Ивицата Газа. 

Хиляди израелци редовно провеждат демонстрации за освобождаването на заложниците и настояват израелското правителство да направи повече, за да освободи техните роднини и приятели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови