Грузинската опозиция търси помощ от Великобритания

OFFNews 13 май 2024 в 11:20 1080 0

Снимка GettyImages

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в страната. Лидерите на опозицията призоваха Обединеното кралство да направи повече, за да се противопостави на"репресиите срещу гражданското общество" в бившата съветска република. Говорител на Министерството на външните работи в Лондон коментира, че Обединеното кралство е "сериозно загрижено" за законопроекта за чуждестранното влияние, предаде ДПА. 

Не на руската диктатура! 300 000 грузинци излязоха на Европейски марш

Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили. Управляващото мнозинство на партия "Грузинска мечта" казва, че иска да внесе повече прозрачност по отношение на чуждестранното финансиране на неправителствени организации.

Десетки хиляди излязоха на демонстрации срещу законопроекта в грузинската столица. Критиците на законопроекта казват, че правителството го е изготвило по модела на руския закон за чуждестранните агенти и че цели чрез новото законодателство да пречи на работата на независими сдружения и медии.

В Русия множество организации и физически лица са обозначени като чуждестранни агенти, което често им създава сериозни юридически проблеми, отбелязва ДПА. Законопроектът е възприеман като средство за политическа репресия и затваряне на устата на критиците, като според демонстрантите той излага на опасност стремежа на Грузия да се присъедини към Европейския съюз.

Опозиционните партии в Грузия призовават управляващите да се откажат от законопроекта. Те се обърнаха и към британския външен министър Дейвид Камерън с апел да покаже на управляващата партия в Тбилиси, че международната общност е обединена срещу предложения законопроект.

Посочва се, че Камерън е бил един от водещите международни поддръжници на Грузия при нападението на Русия през 2008 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови