Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

"Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира и всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това"

OFFNews 18 май 2024 в 13:49 9180 24

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

"Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза".

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за опита за убийство на министър-председателя на Словакия Роберт Фицо.

Радев определи като "неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза" и каза, че отдавна е предупреждавал за разрастването на войната.

„Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“, заяви Румен Радев.

По думите му, за насаждането на омраза в Европа са допринесли много политици, партии и медии с представянето на всеки различен глас като "проруски", което е не само крайно несправедливо, но води до тези негативни последствия.

„Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа, и всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност“, каза Радев.

Президентът отново призова "за глас на разума и най-сетне за ефективни дипломатически усилия за мир и за приключване на войната в Украйна, а не за непрекъснато наливане на оръжие". По думите му, независимо дали се доставя, или не въоръжение, изходът от военните действия ще е сходен, но разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и опустошаването на Украйна, за чието възстановяване Европа ще трябва да помогне и плати.

„Ако не се сложи край на тази война, Украйна ще е демографски унищожена и с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, а за цяла Европа“, каза Румен Радев и допълни, че "всеки ден от военния конфликт е пагубен".

„Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира и всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“, заяви президентът, попитан за отражението на опита за убийство на Роберт Фицо върху вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

24

случайно прочетох

20.05 2024 в 16:02

"Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“
Що за въшкарско изказване!?!
Кой определя коя победа е възможна и коя не?
Ако е негово лично мнение, да каже "аз мисля".
Ако е чул от някой експерт, мислител или ясновидец, да каже "еди кой си ми каза".
И двата варианта са неприемливи за президент на страна от ЕС и член на НАТО.

-1845

23

ob1

20.05 2024 в 14:37

Какъв срам е тоя мурZил!

-1395

22

AlexT

20.05 2024 в 12:35

Другярат радев е за ..мир !
Как го вижда ? Советскии мир : окупация и безропотно заграбване на чужда страна, прегазване и превръщането и в колония , путинска !!
Е, може и с България така да стане .. пак, съветска окупация но, по ..’мирен начин’ ..Миир да има , не като украйнците ..
Вдигаме белите знамена и сме готови!? Мирна страна сме !??
И после мирно да търпим копейки, радевци,пеевски, сикаджията-крими, доган и т.н,..
И кремъл да е център на властта в колонията ...България ..!?

-1395

21

AlexT

20.05 2024 в 12:33

Руският агент, президент на Република/ не комунистическа / България, член на НАТО и ЕС , се изказа : Русия не може да бъде победена ???? !?
Че кой иска да бъде победена ?? Кой иска да превземе Москва или като хитлер – да я завземе, окупира до Урал ? :))
Иска се само да бъде избутана , изтикана , разкарана, върната обратно, с бой ,до международната и граница с Украйна !! Толкова ...
Защото и империята на злото не признава и не спазва Международните договори, които тя самата е подписала !! Затова..
Нито НАТО, нито Украйна искат руска територия извън тези международно – признати граници ..!
Откога нефелнико , кауне радев, признаваш окупацията на чужда територия , в 21-вия век и то в Европа !?
И да има мир- със съгласието тази окупирана територия да бъде призната ‘’законно’’, вече за руска ?!?
Кога в този смисъл, ще нападнем и Северна Македония, иТурция, за да окупираме части от тях !? Кога нефелен путински аген

1005

20

Telluris Malus

19.05 2024 в 09:31

"Президентът отново призова "за глас на разума и най-сетне за ефективни дипломатически усилия за мир"
Ами да отива при приятелчето си Путин и да настоява орките да се изтеглят от чуждите земи. И войната ще спре моментално. Просто е.

1780

19

Страх го е ***венчо и него да не го "уважи" някой анти-путюнист. Че и той си е хиляда процента путю и по душа, и по будещо отвръщение нищожество.
Дано и скоро и нас ни зарадват с добра вест за гадевия край.

245

18

Джендо Джедев

18.05 2024 в 18:41

„Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира и всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“

А това ако не е предизборна агитация, не зная какво е!

245

17

Джендо Джедев

18.05 2024 в 18:23

По-добре война, нежели мир. Русский мир.

-1974

16

Владè

18.05 2024 в 18:12

Нещо тоя път пак се поака румбенчо.Трябваше да се завайка даже преди стрелбата. А то разкриха , че атентаторят бил руский человек. Ами ся , ко да гълчя , си блъскаше луковичата глава председателчето ?Дай да се изцепя според инструкцията. Да ама със закъснение. Не е леко да слугуваш, а да се пишеш със свое мниние.

875

15

Constanza

18.05 2024 в 17:32

Или да се хване на половин работен ден като държавен глава на Словакия. Дано...