Граждански организации против западни дипломати да се срещат с Пеевски

OFFNews 16 май 2024 в 11:16 2007 2

Делян Пеевски

Снимка ДПС

Граждански организации се възмутиха от срещата на посланици на страни-членки на ЕС, САЩ, Великобритания и др. със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски на 9 май.  

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност, пишат в Отворено писмо до Посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис от Антикорупционния фонд, Института за пазарна икономика, Българския институт за правни инициативи и др. 

В текста, който е с копие до редица посланици, се казва: 

Обръщаме се към Вас по повод официалните съобщения на Движението за права и свободи (ДПС) за проведена на 9 май 2024 г. в резиденцията Ви среща на делегация, водена от съпредседателя на движението Делян Пеевски, с Вас и високопоставени представители на посолствата на няколко държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

В качеството си на граждански организации, дългосрочно ангажирани с проблемите на утвържаването на принципите на правовата държава в Република България, заявяваме следното:

Въпреки продължаващите критики на ЕС по отношение на върховенството на правото и ефективната борба с корупцията в Република България, тези две сфери продължават да са също толкова проблемни, колкото преди десет или двадесет години. Доказателствата за това са много, като най-скорошните могат да бъдат открити в няколкото временни парламентарни комисии, които се заеха да разследват конкретни корупционни схеми във високите етажи на правосъдието. Техният безрезултатен край се оказа поредната илюстрация за това колко високо в съдебната власт (а и в другите власти) трябва да се търсят първопричините за проблемите в българското правосъдие и правоприлагане.

Именно затова проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство.

Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво. Такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България, а напротив - създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие.

Ние напълно разбираме, че за дипломатически представители е предизвикателство намирането на баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, особено в държави с хронични проблеми с борбата с корупцията като България.

Срещи с политик като Делян Пеевски, санкциониран от Великобритания и САЩ за корупционни действия и превърнал се в един от символите на корупцията в България, за нас обаче са отвъд червената линия на допустимите компромиси. Аргументи защо това е така можете да откриете в анализите и публикациите на нашите организации, както и на множество други независими медии и граждански организации, публикувани в продължение на много години.

Особено в условията на масирана и постоянна руска дезинформационна пропагадна кампания на територията на страната, считаме за особено важно именно представителите на държавите членки на ЕС да отстояват и утвърждават в България европейските ценности.

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност.

Това, което заявяваме тук, е не просто мнението на няколко граждански организации. Личният политически рейтинг на санкционираните за корупция политици ясно показва, че това мнение се споделя и от преобладаващата част от българските граждани.

В така създалата се ситуация, считаме за необходимо да бъде проведена среща и между представителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз и представители на гражданските организации, на каквато среща се ангажираме да Ви поканим в най-скоро време.

Оставаме с пожелания за успешна дейност в името на общото ни европейско бъдеще.

Подписали:

Антикорупционен фонд
Български Институт за правни инициативи
Институт за пазарна икономика
Български хелзинкски комитет
Фондация „Даная“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

16.05 2024 в 15:53

Ако едно прасе се снима до посланици, то не спира да бъде прасе. То просто е прасе, което има снимка с посланици.(по Ицо Хазарта)

-785

1

nms

16.05 2024 в 12:43

Всичко е един голям цирк в който плебеите го духа, съжалявам че някои сега го научават.