Април си отива с облаци и дъжд, от 3 до 33° през май

OFFNews 30 април 2024 в 06:08 1739 0

Времето

Снимка Архив

Април си отива с облаци, на много места в страната ще вали. В северозападната част от страната обаче ще преобладава слънчево време. Ще продължи да духа умерен източен вятър, в източната половина от североизток.

Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София около 20 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Над планините облачността ще е значителна с валежи от дъжд, над 2200 m – от сняг. След обяд на места в Рило-Родопската област ще прегърми. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, а на 2000 метра - около 4 градуса. 

Облачно и дъждовно ще е и край морето, по южното крайбрежие валежите ще са значителни по количество. След обяд над Северното Черноморие облачността ще се разкъса. Ще духа умерен, временно силен североизточен вятър. На брега температурите ще се качат до 17°, а сред вълните от 3-4 бала - до 15 градуса. 

Май идва с облаци, временни разкъсвания и намаления на облачността ще има сутринта над западните райони. Максималните температури ще са между 17° и 22 градуси. 

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15 между -16 градуса, в планините - от 2 до -5 градуса по високите части над 2000 m до 12 и -14 градуса в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – между 28 и 33 градуса, сочи прогнозата на НИМХ. В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно – през втората половина на периода. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните. Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови