Немо от Швейцария спечели Евровизия

Хърватия остана на второ място с песента "Рим Тим Таги Дим" на Бейби Лазаня, а на трета позиция е Украйна с песента "Тереза и Мария"

OFFNews 12 май 2024 в 08:45 6615 2

Евровизия
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът".

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки.

"Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата.

За Швейцария настоящото първо място е трета победа на страната в музикалния конкурс след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 г. и след това на Селин Дион през 1988 г.

Конкурсът включваше 37 държави, като Хърватия остана на второ място с песента "Рим Тим Таги Дим" на Бейби Лазаня, а на трета позиция е Украйна с песента "Тереза и Мария".

Цялата седмица на "Евровизия" беше белязана от протести в Малмьо срещу участието на израелски участник в конкурса по време на конфликта в Газа. В крайна сметка Израел достигна пето място на финала благодарение на гласовете на публиката и въпреки малкото точки, дадени по-рано от журито.

Самият финал на песенния конкурс също се проведе на фона на протести срещу войната в Газа. Полицията потвърди, че е използвала сълзотворен газ спрямо над 100 демонстранти, които се бяха събрали пред концертната зала преди и по време на големия финал, вееха знамена и скандираха "Освободете Палестина".

А точно преди финалната конкурсна вечер представителят на Нидерландия беше дисквалифициран след инцидент зад кулисите и обвинения за неуместно поведение, пише БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

кинджал

12.05 2024 в 12:12

Формата и всичко друго си е ОК. Фреди М. би го харесал.

1010

1

ПР

12.05 2024 в 10:56

От клипа се видя,че Немо е енергичен и физически подготвен/ а/ о,не знам в какъв род да го/я/то именувам.Като песен,музика,текст и пр.,не разбрах изобщо,какво търси на такъв форум.Или просто,с формата,нещо не е ок.