Започна разследване за наркотика, причинил смъртта на актьора Матю Пери

OFFNews 22 май 2024 в 15:18 1349 0

Матю Пери

Снимка Getty images

Матю Пери

Властите са започнали разследване на това как Матю Пери е получил наркотика кетамин, който го е убил, оповестиха от полицията във вторник, съобщиха АП и АФП.

Полицията в Лос Анджелис работи съвместно с Управлението за борба с наркотиците и Службата за пощенска инспекция на САЩ, като проучва защо 54-годишният актьор от сериала „Приятели“ е имал толкова много от наркотика в организма си, съобщи капитан Скот Уилямс от полицията.

На 28 октомври м. г. личен асистент откри 54-годишния Пери с лице надолу в джакузито и повиканите веднага парамедици го обявиха за мъртъв. Аутопсията му, публикувана през декември, установи, че количеството кетамин в кръвта му е било в диапазона, използван за пълна упойка по време на операция. То е посочено като основна причина за смъртта, която е обявена за злополука, без да има съмнения за непредумишлена намеса, се казва в доклада.

Според съдебния лекар за това са допринесли удавяне и други медицински проблеми.

Близки на актьора са казали на следователите, че той е бил подложен на терапия с вливане на кетамин. Използваната от десетилетия хирургическа упойка отбелязва огромен ръст в употребата си през последните години като средство за лечение на депресия, тревожност и болки.

Но съдебният лекар поясни, че последният курс на лечение на Пери преди десет дни не обяснява нивото на кетамин в кръвта му. Наркотикът обикновено се метаболизира за няколко часа. В доклада на съдебния лекар се казва, че поне двама лекари са лекували Пери - психиатър и анестезиолог, който е изпълнявал функциите на негов основен лекар. В дома му не са открити забранени наркотици или принадлежности за употребата им.

Пери от години се бори с пристрастяването си, още от времето на сериала „Приятели“, когато се превръща в една от най-големите телевизионни звезди на своето поколение в ролята на Чандлър Бинг заедно с Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк и Дейвид Шуимър в продължение на 10 сезона от 1994 г. до 2004 г.

В други случаи смъртните случаи на известни личности, свързани с наркотици, са накарали властите да преследват хората, които са ги доставили.

След като рапърът Мак Милър почина от свръхдоза кокаин, алкохол и фалшив оксикодон, съдържащ фентанил, двама от мъжете, които са му осигурили фентанил, бяха осъдени за разпространение на наркотици. Единият беше осъден на повече от 17 години федерален затвор, а другият - на 10 години.

Двама лекари и мениджърът на модела и телевизионна звезда от риалити шоу Анна Никол Смит бяха обвинени в заговор за получаване на предписаните ѝ лекарства преди смъртта ѝ през 2007 г., но те не бяха обвинени в причиняване на фаталната свръхдоза. В крайна сметка всички обвинения, с изключение на едно - в измама, срещу един лекар, бяха отхвърлени.

След като Майкъл Джексън почина през 2009 г. от смъртоносна доза пропофол - лекарство, предназначено за употреба само по време на операции и други медицински процедури, а не за безсъние, за което певецът го е ползвал, неговият лекар д-р Конрад Мъри беше осъден за непредумишлено убийство през 2011 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София