Тина Търнър загуби дело срещу имитаторка

Лора Костова 25 февруари 2022 в 13:55 6703 0

Снимка Getty Images

82-годишната Тина Търнър загуби дело срещу баварския промоутър Cofo Entertainment заради плакат на шоу, изобразяващ певицата Доротея "Коко" Флетчър пред фотостена с корици от албуми на прочутата поп икона, предава Daily Finland.

Делото трябваше да предотврати използването на въпросния плакат за шоуто "Просто най-доброто - историята на Тина Търнър", но германският федерален съд одобри по-ранно решение на по-висш регионален съд в Кьолн, позовавайки се на правото на изкуството да надделява над правото на име и изображение.

Адвокатите на Търнър настояват, че визията на Флетчър е много сходна с на тази на Търнър и че изображението, заедно с името, създава впечатлението, че самата Търнър ще пее от сцената или пък най-малко подкрепя изявата.

Според адвоката на Търнър - Керстин Шмит, звездата има право на това да избира кога името и изображението ѝ могат да се ползват за търговски цели и кога не. На практика, плакатът с изображение на нейна двойничка потъпква правата на личността, изтъква още Шмит.

Оказва се, че въпросното шоу, чийто плакат е обект на съдебния спор, няма нищо общо със самата Търнър.

От своя страна, адвокатът на Cofo Entertainment - Брунхилде Акерман, заяви:

„Ако едно шоу се ползва с художествена свобода, то трябва да бъде съответно популяризирано от главната актриса, която се появява в него. Съдът трябва да прилага стандарта на добре информиран човек, а не на такъв, който разглежда нещата повърхностно.“

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови