Разпространиха дийпфейк порнографски и насилнически кадри с Тейлър Суифт

Сред американските законодатели започна дебат за нуждата от по-сериозна регулация на социалните мрежи

OFFNews 27 януари 2024 в 16:10 6624 1

Тейлър Суифт

Снимка Getty Images

Тейлър Суифт

Порнографски и обидни дийпфейк изображения на Тейлър Суифт започнаха да се разпространяват широко тази седмица в социалната мрежа "Х". Ситуацията създаде дебат сред американските законодатели за нуждата от по-сериозна онлайн регулация.

След онлайн атаката ревностните фенове на певицата бързо се мобилизираха, като започнаха "контраофанзива" в социалната мрежа, заливайки я с позитивни изображения на Суифт.

Движението се кръсти "ProtectTaylorSwift" - защити Тейлър Суифт, предаде БТА. 

Групата за откриване на дълбоки фалшификати Reality Defender заяви, че е проследила поток от порно материали, изобразяващи Суифт, най-вече в мрежата на "Х". Някои изображения са попаднали и във Фейсбук, както и в други социални медии.

"За съжаление те се разпространиха сред милиони и милиони потребители, преди още някои от тях да бъдат свалени", каза ръководителят на Reality Defender Мейсън Алън.

Изследователите са открили поне няколко десетки подобни изображения, генерирани от изкуствен интелект. Най-често споделяните кадри с насилие са свързани с футбола и показват окървавена или обезобразена Тейлър Суифт.

Федерални законодатели, които са внесли законопроекти за въвеждане на повече ограничения или криминализиране на дийпфейк порнографията, посочиха, че инцидентът показва защо САЩ трябва да въведат по-добри защити.

"От години жените са неволни жертви на дълбоки фалшификати, така че това, което се случва с Тейлър Суифт, е по-често срещано, отколкото повечето хора осъзнават", заяви Ивет Д. Кларк, демократ от Ню Йорк в Камарата на представителите на САЩ.

Кларк е автор на проектозакон, изискващ от създателите да поставят цифров воден знак върху дълбоко фалшифицирано съдържание.

Нейният колега Джо Морел, също демократ от Ню Йорк, който предлага законопроект, криминализиращ споделянето на дийпфейк порно онлайн, заяви, че случилото се със Суифт е обезпокоително и става все по-разпространено в интернет.

"Изображенията може и да са фалшиви, но въздействието им е съвсем реално", коментира Джо Морел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

27.01 2024 в 18:21

едно време, съм чувал, на Фотошоп го правели, малко бавно, но накрая фалшивка голотия на известна личност е готова.

сега много лесно се произвеждат дори видея.

рай за злобаркаджията.

нови закони трябват сигурно.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков