Хари и Меган с награда от асоциация на цветнокожите

Лора Костова 25 февруари 2022 в 17:07 5917 0

Снимка Getty Images

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще получат наградата на президента на Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP) за дейността им в обществена полза, съобщи Variety. Те се присъждат за насърчаване на расовата справедливост.

Носители на престижния приз досега са били спортни икони като Мохамед Али, Леброн Джеймс, политически фигури - Джеси Джаксън, Колин Пауъл, Кондолиза Райс, артисти - Риана, Джей Зи, Лорин Хил, журналисти - Соледад О'Брайън и други.

„Истинска чест е да бъдем признати от президента Дерик Джонсън и NAACP, чиито усилия за насърчаване на расовата справедливост и гражданските права са толкова жизненоважни днес, колкото и преди почти 115 години“, заявиха принц Хари и Меган Маркъл.

Двойката обяви, че си партнира с NAACP, за създаване на нова годишна награда - NAACP-Archewell, за граждански права. Наградата е подкрепена от тяхната фондация Archewell и администрирана от NAACP.

Призът ще отличи лидерите в създаването на така наречената трансформационна промяна (на пресечната точка на социалната справедливост и технологиите) за насърчаване на гражданските и човешките права. Всяка година отличеният ще получава стипендия в размер на 100 000 долара.

„Развълнувани сме да връчим тази награда на принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, които заедно се вслушаха в призива за социална справедливост и се присъединиха към борбата за справедливост както в САЩ, така и по света“, заяви Дерик Джонсън, президент и главен изпълнителен директор на NAACP. „Херцогът и херцогинята не само, че продължават да дават пример, но и решиха да вдъхновят следващото поколение активисти чрез наградата NAACP-Archewell, гарантирайки подкрепата и признанието на поколения лидери на гражданските права“ добави още Джонсън.

Първият носител на новата награда ще е бъде авторът и учен д-р Сафия Ноубъл, която е пионер в изследването на това как цифровите технологии кореспондират с културата, расата и пола. Д-р Ноубъл е професор от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и е съосновател и съдиректор на Център към него.

„И в центъра на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, и в Equity Engine, ние работим за по-големи възможности за уязвимите хора“, обясни д-р Сафия Умоджа Нобъл. „Дигиталните граждански права и защитата в интернет са решаващ път към един по-справедлив свят и аз съм благодарна за подкрепата на NAACP и фондация Archewell за приноса им към усилията ни за създаване на по-състрадателни и демократични общества, където цветнокожите жени също могат да се развиват."

53-те награди NAACP Image Awards ще зарадват феновете с изпълнение на певицата Мери Джей Блайдж (носителката на девет награди Грами), както и изяви на Иса Рей, Кери Вашингтон, LL Cool J, Майкъл Страхан, Морган Фрийман, Никол Хана- Джоунс, Пола Патън, Куестлав, Самюъл Л. Джаксън, Симу Лиу, Тифани Хадиш и Зендая.
Церемонията ще се проведе на живо по BET в неделя, 27 февруари, 03:00 сутринта, българско време.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови