Световната централа по биатлон обмисля изключване на Русия и Беларус

OFFNews 17 март 2022 в 16:46 2489 0

Снимка Getty Images

Най-радикалните мерки спрямо спортистите от Русия и Беларус е напът да приеме Международният съюз по биатлон (IBU). Той е стартирал процедура за отстраняване на Руския съюз и Беларуската федерация по биатлон от организацията. Предложението за това е направено от Отдела по биатлонна честност. Причината е войната, която Руската федерация води срещу Украйна от 24 февруари насам.

Двете централи са информирани за решението на Международната федерация и имат седем дни да реагират. След този период Изпълнителният комитет ще разгледа становищата на организациите и ще вземе окончателно решение.

На 28 февруари Международният олимпийски комитет препоръча на спортните федерации да лишат руските и беларуски спортисти от участие в международни състезания заради ситуацията около Русия и Украйна.

На 2 март Международният съюз по биатлон временно отстрани спортистите на двете държави от всички международни турнири.

“Изключването на Русия и Беларус трябва да последва вече предприетите мерки за недопускане на спортистите им до състезания. И двете федерации не изпълниха своите хуманитарни задължения в духа на устава на Международния съюз по биатлон. Изключването може да продължи до следващия конгрес през септември и ще зависи от развитието на ситуацията и поведението на двете федерации.

Отделно от това работим с Австрия, Чехия, Франция, Германия, Итаия, Норвегия, Швеция и Швейцария за пълна подкрепа на украинските ни колеги и отбори от всички възрастови категории, когато получат възможност да напуснат своята страна”, пише в изявление на IBU.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови