Саудитска Арабия и Хаити дебютират на зимна олимпиада

OFFNews 04 февруари 2022 в 15:27 1074 0

Рекорден брой нации ще участват на зимните олимпийски игри в Пекин. Дебют ще направят държави като Хаити и Саудитска Арабия, които изпращат участници в алпийските ски.

За Саудитска Арабия историческото първо участие ще направи Фаик Абди, който ще се състезава в гигантския слалом - дисциплина, която по традиция привлича представители на страни без големи традиции в зимните спортове. Абди е роден на 8 октомври 1997 година в Сан Диего, Калифорния. Детството му преминава в САЩ, където се качва на ски за първи път на 4-годишна възраст. Той е завършил право в Университета на Юта в Солт Лейк Сити, но след това се завръща в Саудитска Арабия, за да развива карането на ски върху пясък.

Той работи заедно с един от пионерите в този спорт Хенрик Мей, който развива този спорт в Намибия от три десетилетия. Абди става част от амбициозна програма на Саудитска Арабия да подготви и изпрати спортисти в Пекин. Единствено Абди обаче успява да покрие квалификационните норми. През август м.г. той започва тренировки в Швейцария, а след това участва в три състезания в Швеция, преди на 24 декември в Черна гора да събере достатъчно точки за Пекин 2022.

Хаити ще бъде представено от 19-годишният скиор Ричардсон Виано. Неговата история също е любопитна. Той е кръгъл сирак, осиновен от френско-италианска двойка - ски учителят Андреа и Силвия-Гросо Виано. Учи се да кара ски във френските Алпи, а интересът към родината му Хаити нараства през годините и така стига до идеята да се опита да участва на зимна олимпиада.

Първоначално желанието му е било да кара за Франция, но не успява да се справи с огромната конкуренция. На световното първенство в Кортина д’Ампецо през 2021 година Виано завършва 35-и в гигантския слалом и така си осигурява достатъчно точки за Пекин 2022.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!