'Мразя този спорт!' Сребърната медалистка във фигурното пързаляне в истерия след състезанието

OFFNews 18 февруари 2022 в 11:16 27774 0

Александра Трусова след обявяване на класирането

Снимка Getty Images

Александра Трусова след обявяване на класирането

Александра Трусова - сребърната медалистка във фигурното пързаляне при жените на Зимните олимпийски игри в Пекин - изпадна в нервен срив, след като видя класирането.

17-годишната руска състезателка направи нещо невиждано досега, като изпълни пет четворни скока във волната си програма снощи и беше с най-високия резултат в нея, но в крайното подреждане остана втора. Олимпийска шампионка стана сънародничката ù Анна Шчербакова. Бронзова медалистка е японката Каори Сакамото, а детето чудо в отбора на Руския олимпийски комитет - 15-годишната Камила Валиева, се пречупи под тежестта на допинг скандала и след грешки и падане изпадна от първата позиция, която зае след кратката си програма, до четвъртата в крайното класиране.

"Мразя всички! Никога! Никога! Мразя този спорт! Мразя го!" - повтаряше Трусова и плачеше. Състоянието ù бе уловено от телевизионното излъчване, а репликите ù - цитирани от БНТ.

"Никога повече няма да изляза на леда. Никога! Мразя! Това е невъзможно! Не можете да го направите по този начин! Няма да ходя на церемонията! Всеки има златен медал! Само аз нямам" – изкрещя през сълзи фигуристката към треньора Сергей Дудаков.

Тя отблъсна и треньорката Етери Тутберидзе с думите: "Всички знаехте! Не го правете, моля. Всички знаехте!".

Въпреки първоначалния отказ на Трусова да участва в кратката церемония по награждаването на леда след състезанието екипът ù успя да я убеди и тя излезе. При тази церемония на призьорите се връчва само талисманът на Игрите, а не и медалите. На почетната стълбичка момичето се разплака. Не аплодира олимпийската шампионка Шчербакова. Отказа да разговаря и с журналистите в микс зоната.

По-късно тя каза пред репортерите:

"Направих пет четворни скока. Видяхте резултата и сами знаете всичко. Не съм доволна. Радвам се, че скочих пет четворни.

(...)

Дали се е променило отношението ми към Етери Тутберидзе? Не, не се е променило за никого. Не съм виновна, че камерите ме следят. Поисках да ми позволят да си тръгна. Доволна съм от представянето си. Защо плача? Тук съм от 3 седмици без майка ми, без кучето. Затова плача".

На пресконференцията тя коментира и въпроса дали ще се откаже от кънките: "Разбира се, че това бяха просто емоции и аз ще го премисля и по-късно ще взема решение какво ще правя в бъдеще".

Видео от волната програма на Трусова:

Освен сребърния медал от олимпийските игри Александра Трусова притежава бронзов от световно и още два бронзови от европейски първенства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков