MOK изхвърли Русия от Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Наказанието не засяга хокеистите, а останалите чисти спортисти могат да участват под неутрален флаг

OFFNews 05 декември 2017 в 20:56 13014 11

Международният олимпийски комитет (МОК) временно спря членството на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) в организацията и отстрани националния отбор на Русия от участие в Олимпийските игри през 2018 г., които ще се проведат в Пьончан (Южна Корея).

Съобщението е на пресслужбата на МОК, цитирана от руската държавна агенция ТАСС. Решението за отстраняване на ОКР, което беше прието на изпълкома на МОК, влиза в сила от днес. Руските спортисти, които не са уличени в употреба на забранени медикаменти могат да участват в игрите в лично качество под неутрален флаг. Наказанието не засяга националните отбори на Русия по хокей и кърлинг.

Заседанието на изпълкома се проведе в централата на МОК в Лозана (Швейцария). Решението е взето на база на изводите на две комисии. Първата се занимаваше с допълнителна проверка на допинг-пробите на участниците в Олимпийските игри в Сочи 2014, а втората разследваше ролята на сътрудници на руското министерство на спорта, които са имали възможност да скрият положителни допинг-проби. 

Сред санкционираните представители на руските спортни власти е и настоящият вицеприемер на Руската федерация Виталий Мутко, който доскоро бе министър на спорта. Той получава доживотно наказание от МОК. Мутко е настоящ президент на Руския футболен съюз. Ще бъдат отказани акредитации за игрите на всички чиновници от Министерството на спорта на Русия.

През ноември тази година бяха отнети 10 медала, спечелени от руски спортисти в Сочи. По този начин руският отбор загуби първото място в класирането по медали. Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат между 9 и 25 февруари 2018 г.

Все още няма официални реакции в Москва. По-рано през деня руският министър на спорта Павел Колобков заяви, че участието на руски спортисти под неутрален флаг, без герб на екипите и химн, е неприемливо.В същото време от руската федерация по бобслей обявиха, че ще оставят на спортистите сами да вземат решение дали да участват на игрите при тези условияе.

Преди минути ръководството на медийния холдинг Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания потвърди решението си игрите от Пьончан да не се предават в страната, ако руският отбор не участва в тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

11

ELPIDA

07.12 2017 в 22:14

Ахахаха МОК, Гниди - Милионери! Мушенгиии, ще им пръднете зад петите на руснаците!

25665

10

Victimized

06.12 2017 в 14:47

На всичките платени от "посолството" които се радват, че няма да гледат руснаците на олимпиадата, дано са толкова радостни заради факта, че няма да гледат реално спорт.
Ще гледат как се дават медали, на атлетите от заслужилите страни. Всички други ще бъдат хващани с допинг, ще бъдат спъвани, и ще бъдат наказвани, заради политиката на държавите си.
Това не е спортна олимпиада, това е нещо съвсем различно, там няма значение спортните постижения, има значение от коя страна на барикадата стоиш в съвета на ООН.
И това е твърде жалко....

25665

9

Victimized

06.12 2017 в 14:43

Значи МОК взима такива грандиозни решения, естествено с очевиден двоен стандарт.
И в другата паралелна реалност МОК разрешава това :

"ранссексуалната щангистка от Нова Зеландия Лорел Хъбард спечели сребърен медал от завършилото тази нощ Световно първенство по вдигане на тежести в Анахайм, САЩ."
"39-годишната Лорел Хъбард, преди Гавин Хъбард, има три победи в регионални турнири от месец март насам, когато получила разрешение да направи своя международен дебют.
Хъбарт получи разрешение от Международния олимпийски комитет (МОК) да се състезава на световното първенство, а то беше одобрено и от Международната федерация по вдигане на тежести."

МОК разрешава на мъже да се състезават срещу жени, и смята това за абсолютно нормално. Разрешава на състезателите от правилните страни да ползват допинг и да им се разминава, и смятат, че това е правилно.
Спокойно можем да кажем, че всичко което спорта беше вече не е, заради гео политика, заради псевдо-толерантност, заради ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ..




7506

8

Ха ха коменданте,

въпросните 'успехи' на Матушката, които споменаваш са все от този тип.
Те освен кражби и хакове от интернет, феик нюз или допинг не могат да се предложат нищо друго. Затова и нямат никакво друго бъдеще освен да догонват, крадат и мамят.

77927

7

El Commandante

06.12 2017 в 08:14

Разбира се. Справедливо решение!

Не мое ти да ми печелиш у Сирия, да правиш Пентагона да плаче и да търси майка си, оня Лавров да разревава целия ГосДеп на равни интервали от безпощност, да въртиш ОПЕК на малкия си пръст, да ми ставаш шефчето на нефта по света и едновременно с тва да участваш на Олимпиада, еми как да стане тва?

Само Чарли Шийн може да печели и тука и там, за всички останали требва да има баланс-люлки и въртележки, неелитека?

23293

6

Стефан

06.12 2017 в 01:20

А целия скандинавски биатлон ще оздравее ли някога от астмата си? И ще се сети ли да се прехвърли в параолимпийския спорт, щом е толкоз болен?

13214

5

XR4

06.12 2017 в 00:51

Не съм почитател на "братушките" , но mclaranist е прав! Закона трябва да е над всички.

13685

4

mclaranist

05.12 2017 в 22:53

Бих е съгласил с вас АКО: през 2008г. ПО ВРЕМЕ на Олимпийските игри, Грузия започна военни действия- тогава нямаше наказание. През 2014 ПАК по време на игрите в Сочи, започна пуча на Майдана и държавния преврат- не видях санкции за Украйна. От друга страна, САЩ НИКОГА не ползват допинг- сестрите Уилямс са пример. За последната година около 70 спортиста на САЩ са ,,осветени че са получавали" допинг, докато руските виновници са 25. Добре, бих се съгласил че Русия е виновна, но тогава къде е аршина и за другите ;). Или останалите са ,,болни" и медикаментите им ги поддържат. Това е срамен ден за спорта и за МОК. Да намесваш политиката в тези игри и ГРОТЕСКНО. И със сигурност отзвукът ще е голям.