Зачестяват случаите с деца, погълнали капсули за пране

OFFNews 31 август 2023 в 10:20 911 0

капсули

Снимка Скрийншот

Капсули за пране

Зачестяват случаите на инциденти с деца, пострадали при игра с капсули за пране. Капсулите са атрактивни и често ги бъркат с лакомство. За това съобщи д-р Елена Зарева, началник на детското отделение в общинската болница на Горна Оряховица. 

За последния месец там са регистрирани три такива случая. 

За щастие, пораженията не са тежки, не се наложи хоспитализация, но обръщам внимание на майките да са по-внимателни. Капсулите са атрактивни, цветни, с интересна форма и консистенция. Много от децата успяват да се доберат до тях. Препаратът в капсулите е по-концентиран, обвиката изключително лесно се разгражда при допир с влага. Децата искат да я опитат и могат да се отровят, обяснява д-р Зарева.

Три са основните опасности, по думите на лекарката, една от тях е контакт с очите.

"Преди дни имахме случай с двегодишно дете, което беше разтъркало препарата по очите си. Беше насочено към специализирана болница. За щастие, уврежданията не са трайни", казва тя.

Препаратът може да проникне и през кожата и да има дразнещо действие. Най-опасният контакт с него е при поглъщане на по-голямо количество. Тогава може да причини изгаряне на устната лигавица, на хранопровода. Опасно е дори да се вдиша, предупреждава д-р Зарева.

Педиатърката посочва и как трябва да се окаже първа помощ при подобен индицент:

Най-важно е да се отстрани максимално количество от препарата, да се изтрие със салфетка, без да се търка. След това засегнатите части трябва обилно да се изплакнат, дрехите да се отстранят. В никакъв случай не бива да се търка, защото препаратът се разпенва и увеличава своята повърхност, а с това се увеличават и пораженията върху детето. Не стимулирайте детето да повръща, ако не започне само. След това се обадете на Спешна помощ, съветва началникът на детското отделение горнооряховската болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша