Учени: Прилепите може да са ключ към борбата с рака

OFFNews 21 септември 2023 в 11:05 1010 0

прилеп

Снимка Pixabay

Изследване на Oxford Nanopore Technologies и Американския природонаучен музей в Белиз

Прилепите може да са ключът към откриване на нови начини за борба с рака, твърдят учени, цитирани от „Стъди файндс“. Платформата представя изследване на Oxford Nanopore Technologies и Американския природонаучен музей в Белиз.

Проучването се фокусира върху бързата еволюция на прилепите, която може да е причина за техните уникални способности. Прилепите не само могат да летят, но и имат дълга продължителност на живота, изненадващо нисък процент на ракови заболявания и силна имунна система.

Техните уникални биологични характеристики се простират дори до предполагаемата им роля в появата на SARS-oV-2, вирусът, причиняващ COVID-19. Учените твърдят, че прилепите са интересни за изследване, тъй като могат да имат значение за човешкото здраве. Според изследването разбирането на необичайния вроден имунен отговор на прилепите - тяхната първа линия на защита срещу патогени - може да даде ценни сведения за предотвратяване на предаването на болести от животни на хора.

За целите на проучването екипът секвенира геномите на два вида прилепи, като използва усъвършенствана технология от Oxford Nanopore Technologies и проби от прилепи, събрани от Американския природонаучен музей в Белиз. След това те сравняват геномите на прилепите с тези на други бозайници.

Това, което открили, било интригуващо. Прилепите притежават генетични адаптации в протеини, които са свързани с възстановяването на ДНК и потискането на рака. Поконкретно, те са установили адаптации в шест белтъка, свързани с възстановяването на ДНК, и 46 белтъка, свързани с рака.

"Генерирайки тези нови геноми на прилепи и сравнявайки ги с други бозайници, ние продължаваме да откриваме нови изключителни адаптации в антивирусните и противораковите гени", казва водещият автор д-р Армин Шебен от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк в съобщение за медиите.

Проучването установява, че при прилепите има над два пъти повече променени гени, свързани с рака, в сравнение с други бозайници, което е още едно доказателство, че те имат уникални способности да потискат рака.

Макар че изследванията върху прилепите може да изглеждат далечни от човешкото здраве, д-р Шебен обяснява, че "тези изследвания са първата стъпка към превръщането на изследванията върху уникалната биология на прилепите в прозрения, свързани с разбирането и лечението на стареенето и болестите, като например рака, при хората".

Тези открития предоставят нови пътища за изучаване на причините за рака и връзките между рака и имунитета, като дават надежда, че прозренията, получени от прилепите, един ден могат да доведат до нови методи за лечение на човешки заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки