Турска медия: Българи се стичат да купуват лекарства в Одрин

Най-много се търсят медикаменти срещу грип, високо кръвно и за разреждане на кръвта

OFFNews 18 юли 2023 в 16:54 4391 3

таблетки

Снимка Pixabay

лекарства

Много български граждани се стичат напоследък към турския граничен град Одрин, за да си купуват лекарства, съобщава турският сайт Хаберлер.

Заради поевтиняването на турската лира през последния месец за българите е много по-изгодно да си купуват редица лекарства от Турция, отбелязва сайтът. Лекарствата излизат по-евтино на българите дори с увеличения ДДС върху лекарствата от 8 на 10 процента.

Българските граждани казват пред Хаберлер, че повечето лекарства в Турция са по-евтини и идват в Одрин не само, за да си пазаруват хранителни стоки, а и да се запасяват с лекарства. Изданието публикува снимки, на които се виждат опашки пред аптеките в града.

Междувременно собствениците на аптеки казват, че са доволни от големия брой клиенти от България.

Българските граждани могат да си купят всяко лекарство, което се продава без рецепта. Най-много купуват препарати срещу грип, болкоуспокояващи, включително парацетамол, лекарства за лечение на високо кръвно налягане и за разреждане на кръвта. Те казват, че специално лекарствата за лечение на високо кръвно налягане и висок холестерол са много скъпи за тях в страната им, затова ги купуват тук, посочи фармацевтът Ибрахим Ай.

Според представители на браншна у нас закупуването на лекарства от съседна Турция е рисково, тъй като страната не е член на ЕС и не е включена в системата за верификация на лекарства. Това е причина да се продават фалшиви лекарствени продукти, които може да бъдат опасни за пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

3

deyan_h

12.08 2023 в 22:57

Неприлична за в ЕС в смисъл, имат 1-2 такива...

5330

2

deyan_h

12.08 2023 в 22:55

А, “фалшиментото" значи...
А че примерно ,,Нобел Фарма" е турска фирма и продава тук ... Фалшименто? С 20 %ДДС, а там същото с 10%?
....
????????
Освен това, подозирам, челното място на противогрипните препарати е за сметка на такива, съдържащи неприлична доза псевдоефедрин.... ,????
Познайте що. ????

22548

1

dolivo

19.07 2023 в 08:23

Ще си пласират фалшиментото добре, потрива ръце стария далавераджия
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки