Тристранката прие наредбата за ТЕЛК, бизнесът поиска сериозни промени

OFFNews 06 юни 2017 в 18:31 3249 0

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна консенсус по наредбата за ТЕЛК. 

До необходимостта от ново разглеждане на наредбата се стигна, след като Върховният административен съд отмени част от текстовете в наредбата. 

От здравното министерство обявиха, че проектът на новата наредба вече е бил публикуван за обществено обсъждане и срокът е изтекъл, като се изкачваше само избора на членове в НСТС, за да може да разгледа наредбата и тя да отиде за гласуване в Министерския съвет. 

От Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София изразиха притеснения за издаването на решения след отмяната на текстовете въпреки уверенията на МЗ, че това няма да спре работата им. 

Обсъждането на наредбата на Съвета не протече гладко. 

Зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обяви, че от министерството са обмислили всички промени много внимателно, за да не се стигне до нова намеса на съда. Синдикатите нямаха възражения към текстовете и призоваха за бързото им приемане. 

Възражения срещу наредбата изразиха представителите на бизнеса. От Асоциацията на индустриалния капитал обявиха, че няма да подкрепят проекта, тъй като са необходими концептуални промени в системата, за да няма порочни практики. Председателят на Асоциацията Васил Велев настоя да се обяви срок на действие на наредбата но приемането на нова. 

От Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подчертаха, че цялата система на ТЕЛК-овете е изградена върху деформации и настояха за цялостна ревизия на текстовете.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че приемането на наредбата е наложително, за да се преодолее създалата се ситуация, но допълни, че експертна работна група от здравното, социалното и финансовото министерства ще разработи концепция за реформа на ТЕЛК-овете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки