СЗО съобщи за огнище на смъртоносната хеморагична треска в Екваториална Гвинея

Марбургският вирус произхожда от прилепи и се разпространява между хората чрез близък контакт с телесни течности на заразени хора или повърхности

OFFNews 14 февруари 2023 в 09:36 1105 0

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че Екваториална Гвинея е потвърдила първото в историята си огнище на марбургска хеморагична треска и допълни, че в страната са регистрирани най-малко 9 смъртни случая, свързани със заболяването, предаде Асошиейтед прес.

Здравната агенция на ООН потвърди епидемията, след като проби от Екваториална Гвинея бяха изпратени за изследване в Сенегал, за да се установи причината за заболяването, за което миналата седмица сигнализира местен здравен служител.

СЗО съобщи, че към момента има 9 починали и 16 предполагаеми случая на заразяване със симптоми като треска, умора, диария и повръщане. Изпратени са медицински експерти, които да помогнат за борбата с епидемията.

Подобно на еболата, марбургският вирус произхожда от прилепи и се разпространява между хората чрез близък контакт с телесни течности на заразени хора или повърхности, като например замърсени чаршафи. Ако не бъде лекувано, заболяването може да има летален изход при до 88 процента от заразените.

По-късно днес от организацията съобщиха, че се свиква спешна среща на консорциума "Марвак", който насърчава международното сътрудничество с цел разработка на ваксини срещу маргбурския вирус.

Редкият вирус е идентифициран за първи път през 1967 г., след като огнища на заболяването възникват едновременно в лаборатории в германския град Марбург и в Белград, Сърбия. Седем души, които били изложени на вируса, докато извършвали изследвания върху маймуни, починали.

Няма разрешени ваксини или лекарства за лечение на заболяването, но рехидратацията за облекчаване на симптомите може да подобри шансовете за оцеляване.

През 2004 г. в Ангола с марбургска хеморагична треска се заразяват 252 души, като 90 процента от тях умират. Миналата година бяха регистрирани два смъртни случая в Гана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки