Сменят ръководството на ''Александровска''

Досегашното ръководство на болницата опроверга заключенията на одиторите, които послужиха като претекст за освобождаването му

Янка Петкова 13 октомври 2022 в 15:17 2521 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

"Сменяме ръководството на Александровска болница", съобщи на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. За директор на лечебното заведение от днес е назначен проф. Атанас Йонков, ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицинския университет в София. Проф. Йонков работи в Първа хирургия на Александровска болница.

От първия ден, в който съм министър съм провел 4 срещи с ръководството на "Александровска", в един момент научавам, че Агенцията по държавен финансов контрол е дала на прокуратурата 10 обществени поръчки на болницата. Това го научих от медиите, аз не съм назначавал проверката. Изпратих одита, има решение за даване на кредит, предишното ръководство на МЗ не го е дало. Има условия да бъдат подписани споразумения с всички кредитори за отпадане на лихвите. Чаках ги 2,5 месеца да подпишат споразуменията, изпратихме одит. Видях, че се касае за просрочия от над 23 893 000 млн. лв. направени за периода 30 юни 2021 - 31 август 2022 г. Поканих ги на среща, за да уточним какво се случва, обясниха ми, в присъствието на одиторите, че този одит не е верен. Вчера изпратих одита отново да си сравнят документите. Докладът от вчера потвърждава цифрите от първия доклад Днес се вкарват политически говорения по тази тема. След този натиск взехме решение за смяна на ръководството на болницата", обясни служебният здравен министър.

Заключенията на одита са неверни

По-рано днес, на пресконференция в лечебното заведение, досегашното ръководство на болницата опроверга заключенията на одиторите.

Просрочените задължения са 9,3 млн., а не 24 250 740 лв.

Твърдението, че за периода 30.06.2021г. – 31.08.2022г. ръководството е допуснало увеличаване на просрочените задължения със 24 250 740 лв., е невярно. Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка – 9,3 млн. лв. Към 30.06.2021 г. тя е 28 476 399 лв., а към 31.08.2022 г. - 37 827 918 лв. През същия период са погасени задължения в размер на 44 275 476 лв., което е довело да намаляване на темпа на растеж на просрочените задължения, посочи досегашният директор на болницата д-р Атанас Атанасов.

23,5 млн. лв. са натрупани от предишното ръководство

Той уточни, че просрочените задължения за 2021г. в посочения от МЗ размер на 23,5 млн. лв. са натрупани основно в периода от 31.03.2021г. до 30.06.2021г., т.е. преди встъпването му в длъжност. В течение на само три месеца просрочените задължения са се увеличили с 20,3 млн. лв. при управлението на предшественика му. 

Не е давано съгласие за особен залог върху вземания на търговец на медикаменти

От "Александровска" отрекоха и да са давали съгласие за особен залог върху настоящи и бъдещи вземания на търговец на медикаменти в размер на 2 500 000 евро в полза на ОББ, тъй като те само са били уведомени за такъв учреден залог от търговеца в полза на банката.

Няма нарушения при начисляването на задълженията към доставчиците

Фактурите, които са осчетоводени със закъснение, са несъществени като брой (6 бр.) и несъществени като сума (3 407,76 лв.), в сравнение с общия брой и сума на осчетоводяваните фактури. Законът за счетоводството третира осчетоводяване на приходи и разходи, а не начисляването на задължения. В случая той е стриктно спазен, каза той.

МЗ бави кредита от ББР

Атанасов подчерта, че ръководството е кандидатствало и получило одобрение за кредит на стойност 5 млн. лв. от Българска банка за развитие, незабавно след указанията на МЗ. "За съжаление, МЗ все още не е одобрило решението на Съвета на директорите за този кредит, въпреки четирите официални писмени искания от страна на болницата", коментира той.

За капиталовите субсидии в размер на 772 481,47 лв.

Не отговаря на истината твърдението, че дружеството не се възползва от отпуснатите целеви капиталови субсидии. Цитираната в съобщението сума в размер на 772 481,47 лв. е по сключени договори и платени аванси от предходно ръководство по предоставени средства за капиталови разходи. Изпълнението на договорите не е приключило (в определен период е имало спиране на изпълнението от страна на министъра на здравеопазването), а по един от тях дори не е и започвало (но са платени аванси от предходното ръководство). Настоящото ръководство е завело иск за възстановяване на платения аванс по договор от 2020г., по който изпълнението дори не е започнало, в размер на близо 600 хил. лв. Възстановяването на средства по неусвоени капиталови субсидии по погасителен план за срок от 36 месеца е в изпълнение на писма от МЗ за възстановяване на сумите по договори с изтекъл срок. За изплатените аванси, от МЗ беше предоставено споразумение за разсрочване на сумата, казаха още от "Александровска".

Д-р Атанасов опроверга и твърдението, че ръководството на болницата не е задействало оздравителен план. Той подчерта, че този план е трябвало да стартира след усвояване на средствата по кредита от МЗ в размер на 35 млн. лв. Въпреки това по-голяма част от действията вече са предприети.

По повод анонса от здравния министър, че се работи по подобен план заедно с МУ София и БЧК д-р Атанасов коментира, че няма официална информация, но е разбрал, че са водени разговори капиталът на болницата да бъде прехвърлен на университета. Оттам обаче са отхвърлили предложението заради тежкото финансово състояние на лечебното заведение. Колкото до БЧК, каза д-р Атанасов, нямам никаква идея какво може да се обсъжда с тях в случая.

Въпреки трудностите, договорените по КТД заплати са постигнати и до момента не е имало забавяне на възнагражденията на персонала, увери той.

Дай Боже, тази операция да не е насочена към възстановяване на хората, които са допринесли за тежкото финансово състояние на болницата. Никой не е женен за длъжността си готови сме да предоставим управлението на други, които по-добре могат да се справят с проблема. Нямаме претенции да управляваме. Претенцията ни е, че сме обвинени в некоректно управление и в увеличаването на просрочените задължения в огромен размер. Това уронва не само нашия престиж, а този на болницата, каза в заключение д-р Атанас Атанасов.

За подготвяна смяна на ръководството на "Александровска", часове преди да стане факт, предупреди депутатът от "Продължаваме промяната" доц. Антон Тонев. В позиция до медиите той заяви, че "очевидната цел е да бъде назначен „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков