Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 години

OFFNews 20 януари 2018 в 10:56 6344 11

Снимка БГНЕС

Камен Плочев

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК, заяви пред bTV директорът на здравната каса проф. Камен Плочев.

Здравеопазването си гледа добре работата. Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък. И това е поради две причини: първо - парите за здраве са много малко, и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари, коментира Плочев.

Той е категоричен, че има много хора, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването - "защото сегашната система генерира печалби на много хора, които се занимават с медицина".

По думите му, именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме, "всичко ще се вижда на екрана".

За проблемите с общинските болници Плочев коментира, че има два варианта:

Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария социалистически вариант – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект, каза той.

Според шефа на НЗОК, вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина, каза Плочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12416

9

IBL IBL

20.01 2018 в 20:03

Само Виктор са оплюли досега. Въпреки че и той си казва просто това което всички виждаме. А държаяата не може да се занимава със здраве, освен в най-крайния случай на нужда. Още малко инфо от вдна сравнима държава: Австрия. В нея има 22 каси, частни и покритието на населението е над 98 % осигурени. А жителите им имат достъп до най-модерна медицина. Богатството не е природна даденост, а се постига като се работи здраво и се харчи много разумно. Искам да имам възможмост за избор в коя каса да си дам вноските и да мога да си правя сметка какво мога да си ппзволя, как ще живея и няма да тежа на никого.

13874

6

emanuilis

20.01 2018 в 14:18

Даа, но всички имат еднакви избирателни права. Случайност? Не мисля.

13874

4

emanuilis

20.01 2018 в 13:27

Много и разумни коментари. Надежда има.

8048

3

Anelia Petrova

20.01 2018 в 11:55

Нека здравната каса да обяви данните за събираемостта на здравните вноски. Колко хора плащат и колко не плащат. И е крайно време и държавните служители, които непрекъснато набъбеат като бройка, да си плащат от джоба, както го правят останалите хора, това си е направо дискриминация. И да се направи прогноза с колко в този случай ще се увеличат постъпленията в касата. Естествено, също така в държавните и общински болници се краде, няма ефективни механизми за контрол. А демонополизацията на здравната каса? Защо да няма конкуренция? Това винаги е полезно. Непрекъснато се предлага само даването на повече пари, без да има ясна представа за рационалното им използване, така ще се краде още повече.

12416

2

IBL IBL

20.01 2018 в 11:42

Напълно си прав и понеже проявяваш здрав разум сега ще те оплюят. Трябва да се осъзнае, здравеопазването е услуга, която струва пари, а не право на нещо безплатно. Данък здраве е,не са осигуровки. Данък е. И не става така. Трябва да се знае, че струва нещо, ще има хора извън системата и НЕ МОЖЕ всички да са обхванати. Съзнавам, че може и аз да изпадна сред тия, но поне тия дето плащат трябва да могат да разчитат на нещо. Иначе никой няма стимул да плаща.
 
X

Да помогнем на украинските деца!