Ръст на онкоболните в Добрич и Варна

Увеличен брой на пациентите с рак на кожата отчитат специалисти

OFFNews 08 април 2024 в 09:46 985 0

рак

Снимка Pixabay

10% ръст на болните от рак

С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област през изминалата година. Това показват данните на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна. 

Точният брой на хората, които страдат от онкологични заболявания е неизвестна, тъй като към момента Националният раков регистър у нас на практика не функционира.

Малко е мъглява обстановката по отношение на раковия регистър. Ние продължаваме да поддържаме такъв регистър при нас, докато в други болници такъв не се поддържа и тези цифри наистина са малко относителни. Правим това, което можем и което е по силите ни, поддържаме цяло звено в болницата, което се занимава с това, без да получаваме абсолютно нищо насреща, казва по БНТ проф. Георги Кобаков - управител на СБАЛОЗ – Варна.

През последните години най-много се е увеличил броят на пациентите с рак на кожата, съобщи проф. Кобаков. Преди години той се е срещал сравнително рядко, днес е сред най-честите злокачествени заболявания. Нарастват и случаите на рак на гърдата при жените, на простатата при мъжете, както и колоректалният карцином. Според проф. Кобаков, това се дължи най-вече на по-голямата продължителност на живота.

"Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-голяма е възможността да развие рак. Особено кожните карциноми. Те са почти неминуеми с възрастта", обяснява проф. Кобаков.

Въпреки че липсва точна статистика, той е категоричен, че зачестяват онкологичните заболявания при младите хора.

50, 60-годишни за мен не са възрастни хора. Това са хора в разцвета на живота и биха могли да продължат един нормален, комфортен, качествен живот. Основните неща, които са необходими за лечението на пациентите, като цялостно обгрижване с всички мултидисциплинарни подходи, които са необходими при лечението на такива пациенти, тук ги имаме", казва проф. Кобаков.

Според него все още липсва адекватно финансиране на онкологичните здравни заведения у нас, въпреки че вече се правят стъпки в правилната посока.

Онкозаболяванията и обгрижването на тези пациенти трябва да бъде държавна политика. Това са много тежки заболявания, много трудоемки и финансоемки. Много финанси се хвърлят за лечението на такива пациенти. Но мисля, че си струва. Струва си, когато видиш светлината в очите на такъв пациент, когото изписваш и смяташ, че е вече здрав, категоричен е професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки