Починалите бебета са от ромската махала в Кюстендил, късно е потърсена помощ

Правим, каквото е необходимо, но не можем да ограничим много разпространението, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

OFFNews 19 април 2024 в 14:00 3891 1

Галя Кондева, Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

д-р Галя Кондева, доц. Ангел Кунчев

Починалите от коклюш бебета са от ромската махала в Кюстендил, съобщи за БТА доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Бебетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта, уточни той.

Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април. По думите му в двата случая късно е потърсена медицинска помощ. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, каквото е предложила Бърза помощ, и едва вече при влошаването, се стига до приемане в болницата в Кюстендил. 

Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението, допълни д-р Кунчев.

Проф. Кантарджиев: Семействата, които чакат бебе, да се ваксинират срещу коклюш

Той предупреди, че ако разпространението в страната продължи, ще става въпрос за национална епидемия, каквато преживява цяла Европа. Причинителят на коклюш циркулира в България, засега най-интензивно в София, и в западната част на страната, но постепенно ще обхване и други части на България. Трудно ми е да правя прогнози докъде би стигнало, каза Кунчев и допълни, че изпълнението на имунизационния календар за 2023 г. никак не е лошо - достига до 89 до 91 %.

От началото на 2023 г. в Европа започна покачване на заболеваемостта от коклюш в много страни, което се е ускорило от 2024 година. Кунчев цитира данни, според които в Чехия отчитат най-високия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век насам, като до момента са регистрирани над 6300 случая. В Испания случаите са 8200 само от началото на тази година, като за цялата 2023 г. са били 1200. В Нидерландия случаите са 3600, като от тях 300 са при кърмачета. В Гърция засега от началото на годината случаите на коклюш са 82, съобщи Кунчев.

Най-засегната е възрастта от 10 до 19 години, но има и доста деца до 1 годинка, като те са между 3 и 8 % в различните области. Нарастване на заболеваемостта има във всички страни, не само в Европа, но и в Австралия, Бразилия, Израел, САЩ и Великобритания, каза Ангел Кунчев.

У нас за първите три месеца на 2024 г. бяха регистрирани 118 случая на коклюш, като 89 % от тях са на възраст до 19 години или това са 102 случая, информира той. Най-висок е относителният дял на заболелите във възрастта от 10 до 14 години. Кунчев напомни, че към момента в Европа и у нас между 50 и 60 се движи процентът на имунизираните, които са заболели. Това е една особеност на използваната коклюшна ваксина, че с времето и при някои индивиди, имунитетът спада и може да се получи заболяване, каза Кунчев. То обаче протича при тях доста по-леко, но и по-трудно се разпознава, обясни Кунчев.

Коклюшът е бактериално заболяване, поддава се добре на антибиотично лечение и когато се хване на време, не е тежко като протичане, съобщи националният здравен инспектор. От всички 204 случая на коклюш у нас, по-малко от 10 % са стигнали въобще до болница. Кунчев припомни, че имунизационната схема за децата в България при коклюш включва имунизация с шествалентна ваксина на два-три, четири месеца, след това с петвалентна ваксина на две години, с четиривалентна ваксина на четири години, с тривалента ваксина на 12 години на детето. Реимунизацията на 12 г. я въведохме през 2020 г. точно като отговор на това, че видяхме, че в Шотландия, Нидерландия и Англия започна увеличение на броя на случаите при тийнейджърите, отбеляза Ангел Кунчев.

Когато има наличие на пристъп на кашлица повече от седмица или две, която трудно се поддава на лечение, това е достатъчно основание да мислим за коклюш и да предприемем изследване за коклюш, каза Кунчев. В отговор на въпрос Кунчев каза, че не се мисли за промяна в имунизационния календар. Не очаквам да има масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст.

Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи. Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика, съобщи Кондева след заседанието на служебния кабинет министър Галя Кондева.

Всичко за имунизацията срещу коклюш можете да намерите във Фейсбук страницата на Плюс мен и на www.plusmen.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки