Неясноти с информираното съгласие за ваксинация на хора с деменция и умствена изостаналост

Как ще се проследява ефектът от ваксинирането при тези пациенти питат от социалните домове

OFFNews 11 януари 2021 в 09:38 1486 0

Има неясноти с информираното съгласие при хората с деменция и умствена изостаналост, алармират от социални домове пред БНР.

В някои от домовете социалните работници отказват да поемат отговорност за ваксинацията на хората, които не могат да направят самостоятелен избор за имунизация и имат множество придружаващи заболявания. Проблем се очертава и с декларациите за информирано съгласие, които са задължително условие преди поставянето на доброволната ваксина.

Според работещите в такива институции няма и яснота къде ще бъдат направени ваксинациите – в социалните домове или при личните лекари.

Най-проблемна се очертава предстоящата имунизация за хората с умствена изостаналост и болните с деменция. Заради естеството на заболяването си тези хора не могат да направят самостоятелен, осъзнат и информиран избор за ваксинация, защото не разбират за какво става въпрос. Вариантите са два – близките да вземат решение, а за хората без близки изборът се прави от социалния работник или ръководството на социалната институция.

Пред тази дилема са изправени домът, преходното жилище и центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория, където 42-ма души персонал се грижат за 71 болни с интелектуални затруднения. Проблемът е комплексен, казва Нина Ненкова, директор на трите социални институции в Церова кория и пояснява, че потребителите им са не само с умствена изостаналост, но имат и съпътстващи заболявания, имат поддържащи терапии.

"Говорим за една комбинирана патология. Трябва да бъде съобразено общото им здравословно състояние със специфичните им особености. Информираното съгласие, което трябва да бъде подписано, дори на тези, които близките ги представляват, те не живеят в Церова кория, те живеят в страната. Те го дават по телефона като съгласие, а трябва да има писмен документ. Има такива, които категорично отказват на този етап“.

Едва десетина процента от персонала и не повече от 20 на сто от домуващите в трите социални институции за хора с умствена изостаналост засега са с положително становище за доброволна антиковид ваксинация.

Още по-сложно става с хората, които нямат близки, коментира Нина Ненкова.

По думите ѝ техен законен представител е служител на дома, който не е медицинско лице, а отговорността е съвсем различна от това да вземеш решение за себе си или за детето си.

Тя каза още, че на този етап ще се въздържат от ваксиниране на тези хора, защото голяма част от тях имат алергии, голяма част от тях имат онкологични заболявания, съпътстващи, имат автоимунни заболявания.

Според нея решението за поставяне на ваксина трябва да бъде на лекарите, а не на социалните работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков