Млади лидери на Международната диабетна асоциация се обучават в Банкя

OFFNews 11 юли 2023 в 09:38 493 0

младежки лидери

Снимка PR Play

Обучение на млади лидери на Международната диабетна асоциация

Млади лидери от европейската структура на Международната диабетна асоциация (International Diabetes Federation Europe) се събраха за обучение в Банкя от 9 до 15 юли. Лагерът за младежи от различни европейски страни (Youth Leadership Camp - YLC) се провежда за първи път у нас.

Домакин на събитието е „Българска асоциация Диабет“. В обучителния лагер участват 18 млади хора с диабет на възраст между 18 и 30 години от 14 държави.

Те ще имат възможност да разширят лидерските си умения и ще получат знания, които ще им помогнат да бъдат по-ефективни лидери и да управляват проекти и инициативи самостоятелно или съвместно с диабетната асоциация, към която членуват и IDF. Всички участници ще получат и достъп до европейска и глобална мрежа от съмишленици, които се застъпват за по-добър живот на хората, живеещи с диабет.

Провеждането на обучителния лагер за младежи на Международната диабетна федерация в България е изключително признание за дейността на нашата асоциация. Ние не спираме да се борим за по-доброто бъдеще на хората, живеещи с диабет, но осъзнаваме необходимостта делата ни да бъдат припознати и надграждани от младежки лидери и застъпници. Вярвам, че чрез това обучение, ние даваме изключителна възможност на младежите след това те да участват активно във формирането на конкретни политики и дейности в подкрепа на нуждите на хората с диабет, каза председателят на „Българска асоциация диабет“ Майя Викторова, която е и член на борда на IDF Europe.

IDF Europe Youth Leadership Camp стартира през 2011 г. и има за цел да подпомага развитието на ново поколение младежки застъпници и да създаде силна общоевропейска мрежа от работещи по въпросите на диабета хора. По време на пандемията от COVID-19 е разработена алтернативна онлайн програма за обучение – Лаборатория за младежко лидерство (Youth Leadership Lab - YLL). По този начин е осигурено пространство за съвместно творчество и взаимодействие за млади застъпници.

Целите на програмата са в три направления: да предложи пространство за нови диабетни застъпници и лидери, за контакти, обмен на знания, идеи и опит и създаване на силни и трайни връзки; да осигури висококачествено обучение, което ще вдъхнови младите лидери да станат водещи национални и паневропейски защитници по темите за диабета; да подтикне съвместно създаване на проекти и/или кампании.

По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването.

Гости на откриването бяха доц. д-р Михаил Околийски -зам.-министър на здравеопазването, председател на Надзорния съвет на НЗОК, г-жа Росица Пандова – народен представител от ПП-ДБ, чл. кореспондент проф. Цветалина Танкова – ръководител на Катедра по ендокринология, МФ, МУ-София, проф. Мая Константинова - детски ендокринолог председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология, г-жа Елизабет Дюпон – регионален мениджър на IDF Europe, ментори, преподаватели и партньори на програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков