Медицинска храна или съд: Националната мрежа за децата обвини НЗОК в бездействие

OFFNews 12 юли 2023 в 13:58 866 0

медицинска храна

Снимка Getty Images

Медицинска храна

Ако Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължи да не включва в своя дневен ред въпроса за реимбурсирането на медицинска храна – Мрежата за правна помощ на Националната мрежа за децата (НМД) ще инициира редица съдебни производства, вкл. ще съдейства процесуално на засегнати от бездействието на НЗОК лица пред Комисията за защита от дискриминацията и в дела по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

За това предупреждават от организацията в становище по повод липсата на ангажимент от страна здравния фонд към децата с увреждания, които преживяват с медицински храни.


В края на 2022 г. Национална мрежа за децата и сдружение “Общност Мостове“, подкрепени от лекари, родители и представители на 24 граждански организации, изпратиха писмо до президента, парламентарните групи и здравните власти, с което за пореден път настояха за спешни действия за осигуряването на достъп до медицинска храна на всички нуждаещи се пациенти.

В момента деца и възрастни с различни заболявания и увреждания ежедневно се борят за физическото си оцеляване и са принудени да разчитат на дарителски средства, за да набавят жизнено необходимата им медицинска храна.

През м. май 2023 г. НЗОК изпрати формален отговор, според който все още се правят анализи, а необходимият финансов ресурс щял да бъде предвиден „в следващ бюджет“.

НЗОК продължава неоправдано (предвид огромната обществена значимост на казуса, наличните конкретни административни стъпки за бързото му разрешаване и ежемесечното заседаване на Съвета) да отлага решаването на проблема и да реимбурсира храните за домашна употреба едва за няколко заболявания. А докато НЗОК бездейства, поради икономическата бариера пред достъпа до медицински храни продължават случаите на деца и млади хора, починали от недохранване, пишат в становището си от НМД.

Преди дни Национална мрежа за децата, чрез своята Мрежа за правна помощ, изпрати писмо до Надзорния съвет на НЗОК, с копие до министъра на здравеопазването и министъра на финансите, с което настоява още в рамките на следващото си месечно редовно заседание Съветът да разгледа и приеме план с ясни, максимално кратки срокове, който да се осигури реимбурсирането на медицинска храна за всички нуждаещи се.

С пълния текст на становището на НМД до НЗОК можете да се запознаете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки