Мъжете могат да даряват кръв пет пъти годишно, жените - четири

Кръводаряването е полезно, защото стимулира производството на клетки, казва д-р Виолета Радева, директор на БЧК Бургас

OFFNews 25 ноември 2022 в 12:44 844 0

кръв

Снимка БГНЕС

На 29 ноември Българският младежки Червен кръст – Бургас организира акция по кръводаряване

"Мъжете могат да даряват кръв пет пъти в годината, а жените четири. И това е абсолютно безвредно. Нещо повече, дори е полезно за организма. По този начин се стимулира производството на допълнително клетки. Кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло", обясни за БТА директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева.

Броят на кръводарителите у нас е традиционно нисък. Затова се организират акции по кръводаряване, с апел да се включат повече хора, коментира д-р Радева по повод Международния ден на доброволеца, който се отбелязва на 5 декември.

По думите ѝ доброволните кръводарители са предимно в младежка възраст, а кръводарител може да е всеки между 18 и 65-годишна възраст, ако няма придружаващи заболявания.

На 29 ноември Българският младежки Червен кръст – Бургас организира поредната акция по кръводаряване. Тя ще се проведе от 9:00 до 13:00 часа в сградата на Медицинския корпус в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в морския град.

Събитието се реализира съвместно със Студентския съвет към университета, Асоциацията на студентите медици в България и с подкрепата на ръководството на висшето учебно заведение.

Всичко е насочено към стимулиране на повече кръводарители, за да може да се спасяват човешки животи. Кръвта означава живот. Повече кръводарители - повече спасени човешки животи, категорична е д-р Виолета Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков