Личните лекари няма да дават направления за безплатен PCR

Пандемията от коронавирус стихва, не бих казал, че си отива, заяви Александър Симидчиев

OFFNews 28 март 2022 в 09:48 4164 1

Снимка Архив/БТА

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това каза по Нова телевизия Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

„Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той и допълни, че според него част от мерките трябва да се променят.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи. Пандемията като че ли стихва. Не бих казал, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система и толкова смъртни случаи. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, обясни лекарят.

Според него с отмяната на мерките контролът на регионално ниво може да бъде много по-добър. Проблемът е, че така или иначе не спазвахме мерките, каза пулмологът. Оказва се, че социалните мрежи са сериозен фактор, когато се вземат решения, коментира той, реакцията срещу предложението здравните осигуровки на неваксинираните да бъдат повишени, което беше направено преди време от доц. Кунчев.

Д-р Симидчиев посочи, че ваксинационният статус на пристигащите у нас украински бежанци. По думите му в Украйна имунизационното покритие срещу COVID-19 е по-ниско и от нашето, проблем има и със задължителните имунизации. Той съобщи, че в момента се мисли как пристигащите да бъдат тествани за антитела срещу болестите, за които ваксините са включени в имунизационния календар на Украйна, за да се види кой е реално ваксиниран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша