Лекар: Явлението ваксинирани деца на хартия е публична тайна

OFFNews 19 април 2024 в 11:53 1444 1

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

"Явлението за ваксинирани деца, но само на хартия, е публична тайна. Не съм чувал за случай на санкциониран лекар", каза по БНР общопрактикуващия лекар д-р Николай Христов.

По думите му има разписан ред в Наредбата за имунизациите за действията при отказ от имунизация на родител, но е много тромав и не работи.

След дългата и тромава административна процедура, може да се стигне евентуално до глоба от 50 лв. за отказалото лице да ваксинира детето си, обясни специалистът, като добави, че в огромен процент от случаите съдът анулира тези актове.

"Има коклюш, но няма драма на терен", категоричен бе д-р Христов. По думите му коклюшната ваксина не е гаранция за незаразяване. Има коклюш, но той протича леко, обясни специалистът и открои друг проблем - че заболяването се диагностицира трудно, защото няма евтин и достъпен тест:

"Доказва се с ПСР, който не се заплаща от Касата и струва 60 лв.".

"Част от явлението е като подготовка за промяна в републиканския имунизационен календар и въвеждане на коклюшната ваксина към задължителните и при възрастни, което ще има съответния икономически ефект, защото коклюшната ваксина не е толкова евтина. Сегашната за дифтерия и тетанус е българска и струва 1-2-5 лв. - нещо такова. Ако я заменим с вносна, цената е около 30 лв. на доза", коментира докторът и изрази подозренията си, че става дума за лобиране в тази посока.

По думите му 93% за морбилна ваксинация е върхово постижение.

"За морбили имаме един единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския общопрактикуващ лекар, комуто е възложана ваксинацията на децата за морбили. Официалните данни са за 93% обхват на българските деца, което е топ резултат за Европа", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

19.04 2024 в 12:47

"По думите му коклюшната ваксина не е гаранция за незаразяване."

То няма ваксина, която пази от ЗАРАЗЯВАНЕ. Ваксините пазят от ЗАБОЛЯВАНЕ. Или поне намаляват тежестта му. Дано "заразяване" е плод на мисирката, взела интервюто, а не на лекаря...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки