Кардиолог: Лекарствата за еректилна дисфункция помагат и на сърцето

OFFNews 07 юли 2023 в 11:41 2472 1

д-р Спас Бегов

Снимка УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

д-р Спас Бегов, кардиолог

Медикаментите за еректилна дисфункция вече не се използват само при проблем с ерекцията. Те имат своя положителен ефект и върху сърдечносъдовата система, казва д-р Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ в интервю в сайта на лечебното заведение.

Той коментира проучвания, според които тези лекарства не само могат да са полезни за сърцето, но в някои случаи дори са животоспасяващи.

По думите на специалиста тези медикаменти помагат за лечение на пулмонална артериална хипертония и сърдечна недостатъчност.

Тези медикаменти имат положителен ефект върху сърцето - увеличават неговата сила и скоростта на сърдечните контракции и индиректно намаляват пренатоварването на сърцето. Те подобряват кислородната консумация на сърцето и увеличават неговия дебит, казва лекарят.

Според специалиста могат да бъдат препоръчани и на възрастни, и на млади мъже. Водещ аргумент при изписването им е сърдечният проблем и дали пациентът отгаваря на критериите за прием.

За кого не са подходящи

Тези медикаменти категорично не се включват в лечението са при тежка чернодробна недостатъчност, наскоро прекаран инсулт или инфаркт, както и при пациенти, които по принцип са с ниско артериално налягане, тоест които са хипотоници, тъй като тази група медикаменти водят до разширяване на кръвоносните съдове, което води до сериозен спад в артериалното налягане, казва д-р Бегов.

Могат ли да служат за профилактика

"Не. Тези медикаменти трябва да се вземат под лекарско наблюдение, съобразно критерии, на които пациентът да отговаря. Това не са лекарства, които всеки пациент с проблеми със сърцето може сам да реши да приема. Това може да стане след пълен преглед при кардиолог, след който да се прецени дали този медикамент може да се включи при конкретния пациент. Само след лекарско назначение и препоръка на кардиолог или след пролежаване в лечебно заведение", категоричен е кардиологът.

Има ли странични ефекти

Най-честите странични ефекти са главоболие и замайване, вследствие на по-ниско кръвно, зрителни смущения, болки в ставите и мускулите, изпотяване, гадене, диарични изхождания и кашлица, обощава д-р Спас Бегов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков