Изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сориот получи рицарско звание

OFFNews 02 юни 2022 в 16:42 1484 0

Паскал Сориот

Снимка Getty Images

Паскал Сориот, изпълнителен директор на AstraZeneca

Елизабет Втора удостои с рицарско звание изпълнителния директор на AstraZeneca Паскал Сориот за заслуги към науката в Обединеното Кралство и лидерство в глобалния отговор на пандемията от COVID-19, съобщиха от централата на компанията.

„Радвам се за Паскал, неговото семейство и всички в AstraZeneca за забележителния му принос към науките за живота в Обединеното Кралство и отговора на пандемията. Неговата лична отдаденост да стимулира ползите за пациентите, да утвърди AstraZeneca като водеща научна компания и да развива хората, които работят заедно с него, прави това подобаваща чест. Знам, че целият екип, както и много хора в Обединеното Кралство и по света ще се присъединят към мен, за да поздравим Паскал за тази заслужена чест, тъй като ние също празнуваме историческия юбилей на Нейно Величество тази година“, заяви Лейф Йохансон, председател на AstraZeneca.

„Наистина съм смирен пред това признание. Израснал във Франция, имах много мечти и надежди за бъдещето, но никога не съм мислил, че ще получа рицарско звание от Нейно Величество Кралицата. Като австралийски гражданин е голяма привилегия да получа тази награда и чест да работя с толкова много изключителни хора по света, посветени на науката и достъп на пациентите до лекарства Това признание е и тяхно и бих искал да благодаря на всеки един от тях за ангажираността към нашата мисия. Благодарен съм и на семейството си за подкрепата, която ми даде възможност да продължа кариерата си, правейки това, което обичам”, посочи Паскал Сориот.

След присъединяването си към AstraZeneca преди десетилетие, Сориот довежда до обрат, който превръща компанията световен лидер в науката с разработката на множество иновативни лекарства, разширяване на географското присъствие в световен мащаб и създаване на центрове за научноизследователска и развойна дейност по целия свят. Днес компанията е с втора по големина пазарна капитализация на Лондонската фондова борса, като цената на акциите е нараснала четворно през последните 10 години.

В началото на пандемията компанията предостави COVID ваксината си без печалба и по-голямата част от доставените след това дози бяха на себестойност. Днес три милиарда дози са доставени в повече от 180 страни, като приблизително две трети отиват в страни с по-ниски средни доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки