Изкуствен интелект ще разчита рентгенови снимки във Великобритания

Кризата с работната сила в рентгенологията значително бави диагностиката, признават от Националната здравна служба на Острова

OFFNews 04 август 2023 в 15:32 1736 0

рентгенова снимка

Снимка Pixabay

99,7% точност при разчитане на изображението показва пилотно проучване в Съри

Изкуственият интелект (ИИ) може да помогне на британската Национална здравна служба (NHS) да преодолее "кризата с работната сила" в рентгенологията, предаде Пи Ей мидиа/ДПА.

Според експерти това е възможно, въпреки че изграждането на доверие в технологията е важна стъпка за превръщането ѝ в нормална част от модерна здравна служба.

Експертите споделят виждането си, след като пилотно проучване в Съри установи, че изкуственият интелект е в състояние да категоризира нормални рентгенови снимки на гръдния кош с точност 99,7 процента, демонстрирайки потенциал за ускорено диагностициране на рак.

Технологичната компания Qure AI e разработила свои платформи за интерпретиране на рентгенови снимки, компютърна томография и ултразвукови изображения, за да пести времето на лекарите.

Една от платформите на компанията е изпробвана от специализиран тръст, за да се подчертае ползата от изкуствения интелект, когато става въпрос за разграничаване на нормални и необичайни рентгенови снимки на гръдния кош.

За целта са използвани 576 рентгенови снимки на гръден кош, като платформата е успяла да идентифицира нормалните изображения с 99,7 процента точност.

Според изследователите използването ѝ би могло да спести на консултантите-рентгенолози до два часа дневно.

Консултант-рентгенологът д-р Амрита Кумар отбелязва, че "кризата с работната сила" в рентгенологията има "много негативен ефект" върху сроковете за разчитане на различни видове изображения.

"Рентгенографията на гръдния кош, например, е много важна, защото е първата стъпка в диагностицирането на рака на белия дроб", казва д-р Кумар.

В момента британската Национална здравна служба използва изкуствен интелект за разчитане на мамограми и в помощ на лекарите за по-бързото диагностициране на инсулти.

Великобритания е водеща страна във внедряването на технологията, но трябва да се направи повече, за да се информират хората за ползите от нея, смятат специалистите.

"Има много митове, свързани с технологията и начина на нейното внедряване", казва експертът Дарън Стивънс, който се надява, че през следващите години изкуственият интелект ще стане нормална част от съвременната Национална здравна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки